latinica  ћирилица
27/10/2016 |  09:23 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Колико угљених хидрата треба да унесете дневно?

Генетичарка др Шерон Моалем сматра да постоји разлог због којег људи који воле хљеб, тјестенине и сличне намирнице добијају на килажи и то приписује генима. Она у новој књизи објашњава да сваки човјек другачије прерађује храну и да у зависности од типа свог организма треба да одредимо количину угљених хидрата на трпези.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Др Моалем је чак осмислила тест који можете сами спровести и испитати како ваше тијело обрађује житарице и сличне намирнице, а на основу тога, можете одредити колико угљених хидрата треба да уносите, како бисте имали оптималну килажу.

Кључ овог приступа је у процјени присуства ензима који разлаже велике молекуле скроба у просте шећере - амилазе у пљувачки. Неки људи имају више, а неки мање амилазе, док је неки немају уопште, због чега теже варе угљене хидрате.

Што су ваши преци више јели скробне намирнице, то сте ви наследили више копија АМY1 гена, који одређују присуство амилазе у пљувачки, тврди Моалем.

Ипак, чак и људи који су најприлагођенији варењу скроба у дневном јеловнику не треба да имају више од 30 одсто таквих угљених хидрата.

Сазнајте који сте тип

Како бисте открили колико сте АМИ1 гена наслиједили, довољан вам је један неслани крекер, штоперица и оловка.

Сазнаћете колико угљених хидрата треба да конзумирате на основу тога како се укус крекера мијења у вашим устима током жвакања.

Што дуже жваћете, то је већа вјероватноћа да ће се укус промијенити. Међутим, ако промјену не примјетите, то такође говори нешто о вашој способности варења угљених хидрата.

Тест треба да поновите три пута и одредите средњи резултат.

Прије почетка, прикупите мало пљувачке у устима, како бисте били сигурни да ће крекер бити довољно натопљен током жвакања. Потом ставите комад крекера у уста и покрените штоперицу. Док жваћете, трудите се да што је могуће боље формирате залогај, како би амилаза из пљувачке могла да почне разлагање угљених хидрата и произведе укус који очекујете.

Добро обратите пажњу – чим примјетите да се укус крекера мења од неутралног ка слатком, зауставите штоперицу.

Поновите тест још два пута, а онда израчунајте средњи резултат.

Резултати

Од 0 до 14 секунди: Максимална способност варења угљених хидрата

Од 15 до 30 секунди: Умјерена способност варења угљених хидрата

Више од 30 секунди: Ограничена способност варења угљених хидрата

Шта треба да једете (Под претпоставком да уносите око 2.000 калорија дневно)

Максимална: Будући да добро варите угљене хидрате, можете да уносите и до 250 г дневно. То је еквивалент око четири кришке интегралног хлеба, али имајте у виду да и друге намирнице садрже угљене хидрате и да треба и њих да узмете у обзир приликом одабира јеловника. Око 50 одсто калорија које унесете током дана треба да потичу од угљених хидрата, око 20 одсто од протеина и око 30 одсто од масноћа.

Умјерена: Пошто способност ваше пљувачке да разлаже скроб није максимална, треба да уносите до 175 г угљених хидрата дневно (око три и по кришке интегралног хлеба). Око 35 одсто калорија које унесете током дана треба да потичу од угљених хидрата, око 30 одсто од протеина и 35 одсто од масти.

Ограничена: Можете да уносите око 125 грама угљених хидрата дневно (до три кришке интегралног хљеба), а 25 одсто ваших дневних калорија треба да потичу од угљених хидрата, 35 одсто од протеина и 40 одсто од масти.

Општи савјети за здравље и добру линију

Не користите вјештачке заслађиваче. Максималан унос природних заслађивача (идеално меда) је двије кашичице дневно.
Уклоните све газиране напитке и сокове из исхране. Уклоните све вјештачке емулгаторе из исхране. Једите ферментисане млијечне производе попут јогурта и кефира барем једном недјељно. Провјерите ниво гвожђа у организму, ако сте прошли кроз менопаузу. Ограничите унос црвеног меса на две до три порције недјељно и избаците из исхране месне прерађевине. Пијте лимунаду направљену од једног лимуна сваког дана.

Извор: Daily Mail