latinica  ћирилица
04/10/2016 |  19:05 ⇒ 05/10/2016 | 07:26 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Сједница о "9. јануару" можда већ 11. октобра

Тим Народне скупштине РС за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, требало би сутра да разматра могућа рјешења у Закону о празницима Републике Српске, у контексту примјене ове одлуке и резултата републичког референдума. Влада Републике Српске јуче је утврдила текст закона о 9. јануару, којим ће се уредити обиљежавање настанка Републике Српске и чије ће одредбе разматрати са члановима Тима прије упућивања у Народну скупштину.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Предсједник Парламента, Недељко Чубриловић, у изјави за Радио Републике Српске са службеног пута у Аустрији, поручио је да ће датум одржавања сједнице Парламента у вези са овим питањем, зависити од тогау којој ће форми приједлог бити упућен.

„Вјерујем да је боље рјешење предложити нови Закон, али треба да видимо коју ће форму имати. Уколико Влада упути приједлог по хитној процедури могуће је да се разматра и на сједници која је заказана за 11. октобар“, поручио је Чубриловић.

Боравећи у дводневној посјети Аустрији, предсједник Народне скупштине, између осталог, разговарао је и са предсједником парламента регије Тирол Хервингом Ван Стаом од кога је добио безрезервну подршку за развој привреде и туризма у Српској.

„Спремни су да едукују наше људе, да образују наше кадрове и да пруже праксу у области туризма под веома повољним условима“, истакао је предсједник Парламента Српске.

Чубриловић је разговарао и са привредницима из Тирола коју су изразили спремност да буду присутнији на простору Српске.

„Искористићу прилику да са нашим привредницима, прије свега посредством Привредне коморе Републике Српске, омогућим контакт са аустријским привредницима, јер могућности постоје, али реализација зависи од степена заинтересованости“, нагласио је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине састао се и са члановима српске заједнице у Аустрији, а своју дводневну посјету завршава сутра у Салцбургу.