X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
20/09/2016 |  15:50 ⇒ 16:36 | Извор: СРНА

Дачић: Србија неће дозволити војни напад и уништење Републике Српске

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић саопштио је да изјава Сефера Халиловића о уништењу Републике Српске представља највећу пријетњу миру и стабилности у региону и позвао међународну заједницу да хитно реагује.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је подсјетио да Халиловић "није само бивши ратни муслимански командант, он је незванични портпарол Бакира Изетбеговића", саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове пријетње треба схватити озбиљно, јер показују да постоје ратни планови, који се базирају на процјени да Република Српска не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србија не може да је одбрани", навео је Дачић у писаној изјави достављеној медијима.

Шеф српске дипломатије указао је како је "свима јасно да је референдум само изговор, а да иза свега стоји намјера да се ратом уништи Република Српска".

"Да су хтјели компромис, Уставни суд је могао да промијени бар један зарез у својој одлуци. Али, њима није био важан компромис, већ изговор за ратне намјере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају", поручио је Дачић.

Он је истакао да Србија несумњиво жели мир и учиниће све да се сачува стабилност, али да сигурно неће дозволити војни напад и уништење Републике Српске.

"О томе нико не би требало чак ни да сања. Србија је довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење Републике Српске ако буде нападнута. Очекујемо хитну реакцију међународне заједнице и међународних представника у БиХ, ако им је заиста стало до мира", изјавио је Дачић.

Гостујући на ТВ1, Халиловић је на питање да ли мисли да у БиХ има довољно људи и на једној и на другој страни који би били спремни да ратују, одговорио потврдно.

"Нећемо допустити да нам неко узме пола државе, а да то прећутимо и то мора знати свако. Немам намјеру некоме да пријетим, моје је да упозорим. Нико неће однијети комад БиХ без белаја", рекао је тада Халиловић.

Он је навео да након референдума дејтонски Устав више неће бити важећи, те да се БиХ враћа на устав такозване републике БиХ.

"Након тога, нека нам Бог помогне свима, нека нам да прво разума, а онда снаге да ту причу доведемо до краја", рекао је Халиловић.

Он је истакао да се Република Српска, у евентуалном сукобу, "може одржати највише 10 до 15 дана".

Сефер Халиловић био је генерал и бивши начелник Главног штаба такозване Армије БиХ.