latinica  ћирилица
12/08/2016 |  18:58 ⇒ 13/08/2016 | 13:05 | Аутор: РТРС

Бошњаци траже референдум о издвајању Сребренице из Српске (ВИДЕО)

На сцени је нова политизација у режији бошњачких политичара. Референдумом на референдум - незадовољан одлуком Уставног суда РС да одлуком о расписивању референдума о Дану Републике није угрожен витални интерес Бошњака, посланик СДА у бх. парламенту Садик Ахметовић најављује расправу о референдуму о издвајању Сребренице из Српске.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Апсолутно неприхватљиво, неодрживо и неће се ни десити, јасно поручују представници Српске. Предсједник Српске истиче да је Сребреница у оквиру Српске и да никакви референдуми то неће промијенити. Оцјена која се могла чути јесте да се овакве изјаве користе у дневно политичке сврхе и прикупљање поена пред предстојеће изборе.

Истовремено, актуелни начелник Сребренице Ћамил Дураковић потврдио је федералним медијима да ће састанак пробосанских политичких актера о иницијативи за овај референдум бити одржан сљедеће седмице.

Ни 24 часа од одлуке Уставног суда Српске није прошло, а Садик Ахметовић у свом препознатљивом маниру путем федералних медија покушава да испровоцира Српску.

"Отворићемо расправу о доношењу одлуке на Скупштини општине Сребреница да распишемо референдум на подручју општине Сребреница о издвајању из Републике Српске“, рекао је Ахметовић, који је посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

Јуначење без покрића, ништа се неће десити око Сребренице – јасно оцјењује предсједник Српске, најновије покушаје бошњачких политичара.

"Те тврдње Ахметовића и покушај у Сребреници од стране Бошњака да испровоцирају ствари су обична глупост, на крају веома је јасно да уставним поретком предвиђена је и расподјела територије и да референдум РС о дану није питање територије нити било шта друго везано за искључиво за уставна питања, надлежности које су регулисане уставом", изјавио је данас Додик за РТРС.

Очигледно су се бошњачки политичари преиграли око свега тога, додаје Додик.

"Сребреница је територијална локална заједница у оквиру Републике Српске, у том погледу никакви референдуми ни било шта друго неће то допринијети, тако да ако процедура Уставом БиХ која је предвиђена за та питања јесте да разговарају два ентитета, а не никаква унилатералне одлуке било кога, с друге стране тамо су у парламенту и Срби, тако да је то само јуначење без покрића и у том погледу апсолутно неприхватљиво, неодрживо и неће се ни десити", ријечи су предсједника Републике Српске.

Сребреница је град и Бошњака и Срба, град који припада Српској и тако ће и остати – реагују и српски представници у овој локалној заједници.

"То је директно задирање у Дејтонски мировни споразум и територију Републике Српске, свјесни су и они вјероватно и Ахметовић да је то неизводиво, али је сад вријеме да се узму неки политички поени пред изборе, односно почела је изборна кампања, очигледно", каже Младен Грујичић, кандидат српских странака за начелника Општине Сребреница.

Подсјећају српски представници и да ово није први бошњачки покушај да Сребреницу издвоје из ингеренција Српске.

"И то је наставак шаторског насеља кад је Скупштина општине Сребреница од стране Бошњака без присуства Срба донијела одлуку о издвајању Сребренице из Републике Српске и нормално да је ОХР и ПИК одбило ту њихову резолуцију рекавши да се ради о рушењу Устава РС и Дејтонског мировног споразума", напомиње и Радомир Павловић, одборник СНСД-а у СО Сребреница.

Очигледно да пропали покушај из 2007. предвођен актуелним начелником Ћамилом Дураковићем није био поучан за бошњачке политичаре.

И док Срби јасно истичу да је немогуће да оваква иницијатива прође у сребреничком парламенту гдје су већина, Дураковић потврђује састанак пробосанских актера за сљедећу седмицу. Али, све је могуће, јер ближе се избори.