latinica  ћирилица
24/07/2016 |  09:03 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Тајланд: Дјевојчице скинуле листу јер им се свидјела боја папира

Двије осмогодишње дјевојчице на Тајланду су оптужене за кршење правила кампање пред одржавање референдума јер су са зида скинуле листу кандидата јер им се свиђала боја папира на којем је одштампана, саопштила је данас полиција.
Тајланд - листићи за референдум - Фото: Getty Images
Тајланд - листићи за референдумФото: Getty Images

Војна Влада Тајланда одредила је 7. август као датум за одржавање референдума о новом Уставу. Власти истичу да ће нови устав осигурати стабилност у земљи коју дуже од деценије потресају политички немири.

Полицијски званичник Дамронг Петпонг из провинције Кампаенг Пет на сјеверу Тајланда изјавио је да су дјевојчице оптужене за опструкцију процеса референдума и уништење јавне имовине након што су са зида скинуле листу постављену испред школе.

"Дјевојчице су признале да су скинуле листу јер им се свиђала боја папира", рекао је Дамронг.

Он је нагласио да се дјевојчице неће суочити са казном јер су премладе.

Аналитичари наводе да ће референдум бити први већи тест јавног мишљења о војној Влади од како су у мају 2014. године војним ударом дошли на власт.

Критичари међу којима у и веће политичке странке, наводе да ће нови устав војсци дати превише овлаштења над изабраним властима, те да неће ријешити несугласице између популистичких политичких снага и војног естаблишмента.