latinica  ћирилица
14/07/2016 |  10:33 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Хамонд: Нема одлуке о почетку формалног изласка из ЕУ

Британија тек треба да одлучи када ће активирати члан 50 Лисабонског споразума и започети формални процес изласка из ЕУ, изјавио је данас новоименовани министар финансија Филип Хамонд.
Филип Хамонд - Фото: AFP
Филип ХамондФото: AFP

У интервјуу за радио-станицу Ел-Би-Си, Хамонд је рекао да још није донесена одлука о активирању члана 50 до краја ове године.

"Ми смо сада добили кључне играче који ће бити укључени у процес доношења одлуке и када премијер заврши данас са својим обавезама, сигуран сам да ћемо сјести и почети да разговарамо о британској преговарачкој стратегији и како да је реализујемо", рекао је Хамонд и додао да не може да одговори на питање када ће бити покренут поступак формалног изласка.

Британски министар финансија рекао је да одлука о "Брегзиту" значи да Британија напушта јединствено тржиште, али да би требало сада да преговора о постизању новог договора са трговинским партнерима.

"Као резултат наше одлуке да напуситмо ЕУ, ми ћемо изаћи са јединственог тржишта. Питање је како ћемо преговарати са Унијом не са аспекта чланова, већ са аспекта блиских комшија и трговинских партнера", истакао је Хамонд.