latinica  ћирилица
28/06/2016 |  07:28 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Обиљежен Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Српска православна црква обиљежава Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Боју на Косову 1389. године.
Петрово. Парастос - Фото: СРНА
Петрово. ПарастосФото: СРНА

Служењем свете литургије у Манастиру Светог Николе на Озрену и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, почело је обиљежавање Видовдана - славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ. Свету архијерејску литургију и парастос служио је Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Атанасије.

Парастос у манастиру Свети Никола на Озрену

Прослављању Видовдана на Озрену присуствује предсједник Републике Српске Милорад Додик и министри у Влади Српске. 

Озрен - Прослава Видовдана - Милорад Додик, предсједник Републике Српске (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је рекао да је важно да се српски народ окупи око видовданске традиције и вриједности које баштини Војска Републике Српске.

Петрово: Обиљежавање Видовдана (фото: Срна)

На прослави крсне славе командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Недељко Копуз рекао је да је мисија овог пука да његује војно насљеђе Војске Републике Српске, те културно-историјско насљеђе српског народа у оквиру Оружаних снага БиХ.

Недељко Копуз (Фото: Срна)

Копуз је рекао да се слава обиљежава достојанствено, уз помињање свих српских јунака од Косовског боја до данас И подсјетио да је Видовдан након 12. маја 1992. године узет за крсну славу Војске Републике Српске, а кнез Лазар за њеног заштитника.

Копуз је истакао да је Озрен поднио велико страдање у одбрамбено-отаџбинском рату и да је данашња манифестација подсјећање на те јунаке којима се дугује захвалност за укупан допринос у стварању Републике Српске.

Петрово: Обиљежавање Видовдана (фото: Срна)

Честитке Трећем пјешадијском пуку упутили су премијерка Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Поводом Видовдана, предсједник Републике Српске Милорад Додик постхумно је одликовао 250 бораца Медаљом заслуга за народ.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске је истакао да смо по узору на своје славне претке из прошлости апсолутно били спремни и жртвовали се за слободу српског народа, за стварање прве српске државе на овим просторима.

"Због свега тога  и због огромног доприноса који су припадници војске и полиције дали за стварање Српске, свакако да заслужујемо посебан статус", рекао је Савчић.

Литургију и парастос за све страдале српске војнике од Косовског боја до данас служио је владика бихаћко-петровачки Атанасије. У историји Републике Српске Видовдан је упамћен као дан пробоја Коридора, али и заклетве прве генерације војника ВРС 1992. године. Још од Косовског боја дубоко је укоријењен у српску војничку традицију.

Прослави су присуствовали и „Ноћни вукови“ из Србије и Русије које подржава предсједник Владимир Путин. 

У војној цркви касарне "Војвода Степа Степановић" у Бијељини ломљен је славски колач и освештана застава Војске Републике Српске.

На литургијама у свим православним храмовима данас се помиње страдање које је оставило вјечну поруку у историји, етици и традицији српског народа.

Видовдан или празник сјећања на косовску погибију обиљежен је црвеним словом у календару СПЦ, а за назив празника везује се Свети Вид који је, према "Прологу" владике Николаја Велимировића, поријеклом са Сицилије.

Овај светитељ хришћанство је задужио подвизма у вријеме цара Диоклецијана, великог прогонитеља хришћана.

Исти датум у календару СПЦ помиње се и као празник старозавјетног пророка Амоса - славе српског кнеза Лазара, који је погинуо на тај дан, а у навечерје празника се својим велможама причестио у Цркви Самодрежи на Косову.

Према "Прологу", СПЦ истог дана слави и свог патријарха Јефрема, кога је Сабор изабрао 1375. године и који је "1382. вјенчао кнеза Лазара за цара".