latinica  ћирилица
15/04/2016 |  11:39 ⇒ 11:43 | Аутор: Независне

Ослободите се стреса једном заувијек

Стрес је постао наша свакодневница.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Немогуће је избјећи га у потпуности, али оно што можете да урадите јесте да га смањите или лакше поднесете. Представаљамо вам неколико најлакших начин уз помоћ којих ћете се ослободити стреса.

Дисање: Дисање је најлакши и најбржи начин ослобадања од стреса. Неопходно је да научите правилно да дишете пуним плућима из стомака. Само на овај начин све ћелије вашег тијела ће добити потребну количину кисеоника и самим тим допринијети цјелокупном здрављу нашег тијела и духа.

Очистите кућу: “Велико спремање“ вашег дома повољно ће утицати на стрес. Утрошићете доста енергије у распремање ствари, чишћење и брисање, а након завршетка осјетићете задовољство.

Једите воће и поврће: Свјеже поврће је извор здравља и помаже у борби против стреса. У свакодневну исхрану убаците и воће као и природне сокове без шећера. Повећајте унос зеленог поврћа, броколија, кромпира, авокада, бадема, пистаћа, ораха, наранџа, клементина, лимуна и друог цитрусног воћа.

Шетња: Лагана шетња у послијеподневним часовима ће повољно утицати у борби против стреса и омогући ће вам лијеп сан. Двадесетак минута шетње биће довољно и допринијеће вашем здрављу, виталности и љепшем расположењу.

Чај: Познато је већ да чајеви имају благотворно дејство на организам. Стручњаци савјетују једну шољу млаког чаја сваког јутра на празан желудац. Ритуал испијања чаја је смирујућ сам по себи, а ми вам предлажемо чај од нане, камилице, валеријане, ђумбира и друге.

Јога: Јога је једна од водећих активности које су показале позитиван учинак када је смањње стреса у питању. Поред тога што јога одржава вашу линију витком и има позитиван утицај на тијело и дух има и позитиван ефекат на стрес. Па тако истраживања показују да особе које се активно баве јогом су далеко мање под стресом и лакше га подносе.