latinica  ћирилица
31/03/2016 |  06:47 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Хаг: Шешељ није крив ни по једној тачки оптужнице

У Хашком трибуналу завршено је изрицање првостепене пресуде Војиславу Шешељу, без његовог присуства. Шешељ није крив ни по једној тачки оптужнице.
Изрицање првостепене пресуде Војиславу Шешељу - Фото: РТРС
Изрицање првостепене пресуде Војиславу ШешељуФото: РТРС

11.00 - Већина чланова судског већа сматра да тужилац није доказао постојање удруженог злочиначког подухвата, рекао је судија Антоанети. 

10.55 - Судија Антоанети каже да већина чланова Вијећа сматра да нису почињена сва кривична дјела, кршење закона или обичаја рата које је навело Тужилаштво.У Хртковцима није било распрострањеног и масовног напада на цивиле, а Шешељева одговорност није директна, рекао је судија Антоанети. 

10.40 - Суд је нашао да су Шешељеви добровољци били "морално потчињени" лидеру СРС, али не и под његовом војном командом када су учествовали у борбеним дејствима. 

10:31 - Вијеће је саопштило да се Шешељ позвао на пресуде Мркшићу и Караџићу и да се ослобађајуће пресуде у тим случајевима могу примијенити и на њега.

10.29 - Шешељ је тврдио да добровољци нису под његовом контролом.

10:26 - "Спавао сам као беба, јер ми је савјест потпуно мирна. Свјеж сам као роса, што ће се видјети данас на конференцији", написао је Шешељ на Твитеру.

10:23 - Оптужница садржи девет тачака, од тога су три злочини против човјечности, прогон, депортација и нехумана дјела.

Судија Жан Клод Антоанети (фото: РТРС)

10:19 - "Главна улога Војислава Шешеља била је распаривања мржње и регрутовање добровољаца који су слати на терен, па интегрисани у српске снаге, које су дјеловале у БиХ и Хрватској", саопштило је Вијеће.

10:15 - Тужилаштво тврди да је Шешељ учествовао у удруженом злочиначком подухвату са Слободаном Милошевићем, војним и паравојним снагама, "четницима" и "шешељевцима".

10:14 - Шешељу се ставља на терет да је у својим говорима потпиривао говор мржње.

10.01 - У Хашком трибуналу је почело изрицање пресуде лидеру СРС Војиславу Шешељу.

Пресуду чита предсједник претресног вијећа судија Жан Клон Антоанети.

Шешељ не присуствује изрицању пресуде (фото: РТРС)

06.47 - Очекује се да ће на крају изрицања председавајући Жан-Колод Антонети саопштити да ли Шешељ остаје на привременој слободи у Београду, или се захтијева његов повратак у Схевенинген.

Лидер радикала изјавио је да пресуда неће утицати на Србију и да ће се он, у подне, јавности обратити на редовној конференцији за новинаре Српске радикалне странке.

Изрицање пресуде Војиславу Шешељу из Хашког трибунала, преноси Радио и Телевизија Републике Српске.

Да ли ће Шешељ остати на пријевременој слободи у Београду или ће се тражити његов повратак у Схевенинген, одлука је на судском вијећу коју ће саопштити предсједавајући, каже адвокат Тома Фила. Буде ли испод 12 година колико је провео у притвору, или двије трећине од проведених година у Хашкој самици – Шешељ је слободан човјек, рекао је Фила.

Члан Шешељеве одбране Зоран Красић, очекује ослобађајућу пресуду, али ипак, наглашава да искуства говоре и о непредвидивости Хашког суда.

Каква год била - Хашка одлука Војиславу Шешељу имаће мањи значај него она коју је Трибунал изрекао Радовану Караџићу, оцјена је премијера Србије Александра Вучића. У оба случаја, каже, казна је појединачна и не може имати правне посљедице по Србију.

Извор: Агенције