latinica  ћирилица
27/03/2016 |  08:45 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

На данашњи дан оборен "невидљиви" Ф-117

На данашњи дан, прије 17 година, јединице Војске Југославије срушиле су мит о необоривом америчком "невидљивом" ловцу бомбардеру Ф-117, оборивши га изнад села Буђановци, током НАТО агресије на СР Југославију.
Код Руме, 1999. године, оборен "Невидљиви" Ф117 - Фото: илустрација
Код Руме, 1999. године, оборен "Невидљиви" Ф117Фото: илустрација

Летјелицу Ф-117А оборили су припадници 3. дивизиона 250. бригаде противваздухопловне одбране 27. марта 1999. године у 20.42 часа.

Они су, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успјели да летјелицу погоде са земље.

Авион је пао у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са двије ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

Ф-117А - "ноћни соко" репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године када је, према објављеним подацима, 1.270 пута прелетио непримијећен ирачко небо у 39 борбених мисија.

Тај авион представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, што му је омогућавало да буде "невидљив" за све радарске системе.

О томе како су Срби успјели да надмудре "Елвиру", њујоршки лист "Њузвик" је у јулу 1999. године написао да су "Срби сваки дан помјерали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО за детектовање".

Четврте ноћи, како наводи лист, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео је да свијетли, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.

Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге.

У Србији су се код уличних продаваца могле пронаћи разгледнице са фотографијом "невидљивог" авиона и ироничним натписима, а међу њима је и снимак остатака авиона натоварених на кола са коњском запрегом.

Неколико година касније пуковник Золтан Дани који је оборио "невидљивог" и пилот авиона Дејл Зелко упознали су се и постали пријатељи.