latinica  ћирилица
24/03/2016 |  08:05 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Представници Републике Српске у Хагу (ФОТО)

Представници Владе и невладиних организација Републике Српске допутовали су у Хаг како би данас присуствовали изрицању пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.
Хашки трибунал - Фото: СРНА
Хашки трибуналФото: СРНА

У Хаг су синоћ допутовали предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и Караџићев правни савјетник Горан Петронијевић.

Маројевић, Којић, Петронијевић и Савчић (фото: Срна)

Делегацију Борачке организације Републике Српске чини још 14 чланова из свих крајева Српске, укључујући представнике цивилних жртава рата, дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Удружење жена жртава рата представљају предсједник Божица Живковић Рајилић из Градишке и Гордана Бандовић из Источне Илиџе, ратне војне инвалиде предсједник Одбора РВИ при БОРС Војин Гушић из Невесиња, а дјецу погинулих бораца Милица Граховац из Бањалуке.

Борачку организацију Републике Српске, осим предсједника, представљају и Жељко Лалић из Сокоца, Небојша Лукић из Братунца, Милан Ђукић, Гостимир Радуловић и Јелена Шурлан из Бањалуке, Слободан Перендија из Чајнича, Богољуб Саничанин из Прњавора, Велибор Поповић из Челинца, Радан Остојић из Бијељине и Здравко Торбица из Приједора, који је био свједок на суђењу Караџићу.

Делегација Републике Српске у Хагу (фото: Срна)

Међу представницима из Републике Српске нема представника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

На истом лету из Београда до Амстердама био је генерал Радивоје Милетић који је био на одсуству седам дана јер му је супруга тешко болесна и синоћ се вратио у притворску јединицу Хашког трибунала, одакле ће ускоро бити пребачен на издржавање остатка казне од двије године и три мјесеца у неку од земаља. На излазу из авиона дочекала га је полиција и особље трибунала.

"Човјек је био начелник наставног оперативног одјељења у Главном штабу Војске Републике Српске. Подигнута је оптужница против њега иако није имао никакву оперативну команду над војском у смислу употребе војске и јединица", рекао је Миломир Савчић.

Миломир Савчић (фото: Срна)

Горан Петронијевић изјавио је да се данас након изрицања пресуде очекује конференција за новинаре и Тужилаштва и тима Караџићеве одбране, али да термини још нису познати.

Представнике из Републике Српске дочекао је официр за везу са трибуналом Боривоје Маројевић.

Иако је акредитовање медија најављено за данас од 10.00 часова, испред и около зграде трибунала постављене су надстрешнице из којих већ извјештавају бројне медијске екипе.