latinica  ћирилица
18/03/2016 |  17:24 ⇒ 21:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Орепић тек на захтјев полиције предао документа из "Олује"

Министар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић тек на захтјев полиције предао је мапу за војно полицијску акцију Олуја током које је из Хрватске протјерано више од 200.000 Срба, за коју је, иначе, било заинтересовано Хашко тужилаштво, пише загребачки Дневник.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Орепић је, пише лист, наводно скривао дио "топничких дневника" на којима је инсистирало Хашко тужилаштво.

У јавности је, како се наводи, процурио документ који свједочи да је један од докумената, мапа Оперативне групе Сињ, сачињена за операцију "Олуја", пронађен код Орепића.

Наводно је Орепић тек на захтјев полиције предао мапу, рекавши да га је држао код куће као сувенир и није га предао полицији.

Орепићево објашњење наводно је тада било да није пратио вијести и није био информисан о потрази за документом који је посједовао.

Та акција је почела 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске, полиције и ХВОе на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на тадашњу Републику Српску Крајину. Дан касније, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу. У операцији је учествовало 138.500 припадника хрватске војске, МУП-а и ХВО.

Подручје захваћено хрватском офанзивом напустило је готово цјелокупно српско становништво. Колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима су преко подручја под контролом Срба у западној и сјеверној БиХ кренуле ка Србији.