latinica  ћирилица
17/02/2016 |  13:04 ⇒ 22:22 | Аутор: Агенције

Радончић пуштен из притвора, одређене мјере забране (ВИДЕО)

Суд БиХ укинуо је притвор лидеру Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудину Радончићу, осумњиченом за ометање рада правосуђа, и замијенио га мјером кућног притвора.
Фахрудин Радончић (фото: Ф. Низић/Аваз) -
Фахрудин Радончић (фото: Ф. Низић/Аваз)

Након изласка из притвора, Радончић је испред Суда БиХ изјавио да "провокација с његовим хапшењем неће дестабилизовати коалицију СББ-а и СДА-а.

"Коалиција је стабилна. Провокација с мојим хапшењем није дестабилизовала врло снажну и врло потребну бошњачку коалицију која је у интересу цијеле БиХ, а не само тог народа", рекао је Радончић.

На питање шта мисли под политички монтираним процесом одговорио је: "Ви на мом мјесту одлично знате да ли сте склони криминалним радњама или нисте. Ако вам неко монтира да вршите притисак на непостојеће, неважне, небитне и вама непознате свједоке, најбоље знате како се то назива."

На питање ко му то монтира, рекао је да ће бити времена да се о томе разговара, и да "ово није тренутак".

Рекао је и да још није прочитао одлуку Суда БиХ о пуштању на слободу, али и да није његово да коментарише судске пресуде.

"Тиме ће се бавити мој адвокатски тим, а ја као политичар треба да се посветим јачању коалиције, изградњи, запошљавању и свом послу. Нека свако ради свој посао", истакао је Радончић.

Суд БиХ забранио је Радончићу напуштање адресе боравишта, састајање са свим свједоцима који су већ саслушани, као и приближавање тим свједоцима на удаљености мању од 100 метара.

Овим мјерама забрањено је међусобно контактирање и састајање са саоптуженим у овом кривичном предмету, те контактирање са свим представницима принтаних и електронских медија на околности које се тичу овог кривичног поступка.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца, наводи се у саопштењу Суда БиХ.

Истим рјешењем је дјелимично прихваћен приједлог Тужилаштва, те су за оптужене Бакира Даутбашића и Билсену Шахман изречене мјере забране.

Овим мјерама забрањује се напуштање адресе боравишта /Даутбашићу напуштање подручја Кантона Сарајево, а Шахмановој напуштање БиХ/, уз привремено одузимање путних исправа и забрану издавања нових путних исправа, као и забрану кориштења личне карте за прелазак границе.

Забрана се односи и на састајања и контактирања са осталим саоптуженим у овом кривичном предмету, као и свједоцима који су већ саслушани, те приближавање саоптуженим и свједоцима на удаљености мањој од 100 метара.

Радончић и Даутбашић оптужени су за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела ометање рада правосуђа и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Билсена Шахман оптужена је за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела ометање рада правосуђа, а Зијад Хаџијахић за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела ометање рада правосуђа и примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

САСЛУШАН ДИРЕКТОР ОБА-е ОСМАН МЕХМЕДАГИЋ ОСМИЦА

Тужилаштво БиХ саслушало је директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића у својству свједока у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника СББ-а Фахрудина Радончића, потврђено је сарајевским медијима у овој институцији.

Још нису познате околности о којим је Мехмедагић свједочио у Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ предочило је Суду БиХ транскрипте прислушкиваних разговора у којим се спомиње и Мехмедагић.

Њега Радончић спомиње у контексту да ће током свједочења у случају Насер Кељменди, који се води на Косову, рећи да су за убиство Рамиза Делалића Ћеле одговорни Бакир Изетбеговић и директор ОБА-е БиХ Осман Мехмедагић звани Осмица.

Мехмедагић се спомиње и у СМС порукама које су размијенили Изетбеговић и Радончић, а у којим се Изетбеговић "великим Богом куне да нема везе с истрагом коју Тужилаштво БиХ води против Бакира Даутбашића".

"Осмица ми је јавио за Даутбашића, ови из Тужилаштва се заиста труде да нам разбију коалицију", написао је Изетбеговић Радончићу.