latinica  ћирилица
12/02/2016 |  22:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел поздравља Србију због закона о Холокаусту

Држава Израел поздравља Србију због усвајања Закона о отклањању посљедица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских насљедника, саопштила је амбасада Израела у Србији.
Израелско-српско пријатељство (фото: РТРС илустрација) -
Израелско-српско пријатељство (фото: РТРС илустрација)

"Таква Србија мора послужити као примјер и осталим европским земљама и ово је историјски дан правде, моралности и посвећености специјалним односима Срба и Јевреја", наводи се у саопштењу.

Амбасада Израела у Београду захваљује свима који су допринијели припреми и изради закона, посебно Влади, Народној скупштини, Агенцији за реституцију, господину Страхињи Секулићу и господину Бранку Лакићу. Када говоримо о реституцији, не говоримо о ужасним размјерама Холокауста који је нацистичка Њемачка заједно са својим колаборантима починила над јеврејским народом, већ о малој компензацији за одузету имовину", наведено је у саопштењу.

Око 33.000 Јевреја живјело је на територији данашње Србије до 1941. године, а око 30.500 је сурово убијено, подсјећа се у саопштењу.

"За њима није остало живих законских насљедника. Нови закон представља племенит чин једне велике земље који ће удахнути нови живот малој Јеврејској заједници каква је данас", наводи се у саопштењу амбасаде Израела.