latinica  ћирилица
01/11/2015 |  20:02 | Аутор: РТРС

Од 1. јануара 2016. пензије из Трезора РС (ВИДЕО)

Анализирајући финансијско стање у Фонду пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске у јулу , Влада Српске процијенила је да су неопходни нови облици организовања исплате пензија. Када су пензије у Српској почеле да касне, Влада се одлучила за промјене. Од 1. јануара 2016. године, пензије за 250.000 пензионера биће исплаћиване из Трезора Републике Српске, чиме ће средства од пореза и доприноса бити боље организована,а исплата редовна.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Сви пензионери у Српској од 1. јануара 2016. моћи ће да одахну. Пензију ће добити сви у исто вријеме, без кашњења, јер са новом годином Влада Српске прелази на нови начин исплате - из Трезора. Рачуни Фонда ПИО у комерцијалним банкама биће затворени, а сва средства прикупљена од уплате доприноса за ПИО сливаће се на један рачун.

"То нам даје могућност да маневришемо с већом сумом новца и неће се дешавати да људи чекају три, пет дана или дуже пензију него што су је чекали раније", каже премијерка РС Жељка Цвијановић.

Док су приходи од доприноса за септембар износили непуних 65 милона марака, за исплату бруто пензија било је потребно готово 82 милона. Фонд је разлику најчешће покривао кредитним задужењима. Преласком на трезорски начин исплате пензија, неће више бити потребе за кредитима и плаћањем камате по основу тих задужења.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите сматрају да је оваква одлука веома позитивна, а с тиме се слажу и у Удружењу пензионера РС.

"Морали смо некако изаћи из овог стања у којем смо се нашли јер је кашњење пензија изазивало страх код пензионера. Боље рјешење се морало изнаћи", истиче пресједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ.

Уплатиоци ће и даље доприносе за осигуранике уплаћивати на збирни рачун Трезора, као што то чине и сада. Средства ће остајати на том рачуну, а на налог Фонда исплаћиваће се пензија и плате радницима запосленим у Фонду.

Искуства из Хрватске, Црне Горе и Македоније показала су да је трезорски начин исплате пензија боље рјешење. Како би ово рјешење заживјело са новом годином, ресорна министарства у Влади Српске припремају измјене Закона о пензијско-инвалидском осигурању и Закона о трезорском пословању.