latinica  ћирилица
30/08/2015 |  21:19 | Аутор: Вечерње новости

И обична штуцавица може да најави мождани удар

Мождани удар код жена има често неке неспецифичне симптоме који се, нажалост, углавном не препознају на вријеме.
Мождани удар (Фото: Thinkstock) - Фото: илустрација
Мождани удар (Фото: Thinkstock)Фото: илустрација

На мождани удар код жена могу да упозоре и неки неспецифични симптоми, као што је, на примјер, штуцавица. У обичним ситуацијама, она представља безопасну и краткотрајну сметњу. Међутим, шлог утиче на центар за дисање у мозгу, што може да изазове изненадну и дуготрајну штуцавицу.

Мождани удар сваке године у свијету доживи приближно 15 милиона људи и он је, глобално, трећи водећи узрок умирања жена. У Србији, гдје се годишње биљежи од 300 до 350 новообољелих на 100.000 становника, мождани удар је водећи узрок смрти код жена и други узрок смртности код мушкараца!

Један од разлога за то је и чињеница да многе нису свјесне да постоје знаци упозорења који се јављају само код припадница љепшег пола.

Истраживања рађена у здравственом центру "Векснер", на државном универзитету у Охају, показала су да је од 1.000 анкетираних, тек свака 10. жена знала да је штуцавица која се јави удружено са необичним болом у грудима рани знак упозорења на мождани удар код жена.

Слична ситуација је и са познавањем фактора ризика у односу на полове. Истраживања су показала да поред заједничких фактора ризика за настанак можданог удара, који су идентични и код мушкараца и код жена, као што су пушење, физичка неактивност, стрес, повишена концентрација холестерола у крви, дијабетес, хипертензија и породична историја можданог удара, постоје и неки који су специфични само за женски пол. Међутим, само је 11 одсто испитаних жена знало да трудноћа, лупус, мигрене, пилуле за контрацепцију и хормонска терапија повећавају ризик од можданог удара.

- Морамо да подигнемо свијест жена да у овој популацији постоје специфични фактори ризика за настанак можданог удара - објашњава др Диана Грин Чандос, неуролог. - Стања као што су трудноћа, хормонска надокнада или тривијалан знак попут штуцавице могу да имају значајно мјесто у настанку шлога код жена, и оне тога морају да буду свјесне.

Једна од 150 жена са вриједностима крвног притиска 140/90 у посљедњем триместру трудноће ће у наредних шест година доживјети шлог!

Такође и једна од 110 жена које су се породиле прије 36. недјеље трудноће ће у наредних шест година доживјети шлог. Рани порођај, у периоду од 15. до 18. године, повећава ризик за појаву шлога у трећој деценији живота.

Други специфични симптоми шлога код жена су и:

- изненадне мучнине и повраћања

- несвјестица која није повезана са вртоглавицом,

- главобоље,

- екстремна исцрпљеност,

- изненадни напад поспаности,

- снажан нагон да легну и мало одспавају.

Ово је посљедње што треба да урадите код можданог удара, упозоравају стручњаци, јер мозак мора да остане активан да би могло на вријеме и ефикасно да му се помогне.

- Главобоље или штуцавица удружена са умјереним болом у грудима, могу да буду први знаци шлога, али управо због тога се често узрок проблема прво тражи на потпуно погрешној страни, а најчешће се тада првенствено сумња на неко кардиолошко обољење или лоше варење - рекла је др Грин Чандос. - Трудноћа такође повећава ризик од удара, нарочито у посљедњим мјесецима или одмах по рођењу дјетета.

Истраживање је показало да се код жена неспецифични симптоми јављају 62 одсто чешће него код мушкараца. Рецимо, бол није типичан знак можданог удара, али ако у руци, нози, једној страни лица или у грудима осјетите изненадан и снажан бол, то је свакако разлог за забринутост.

Такође и изненадна, изузетно јака главобоља коју многи описују као једну од најгорих коју су икада имали, учестали је симптом можданог удара. Овакав бол најчешће се јавља код жена, али и код млађих особа које су у прошлости боловале од мигрена.

Недавна студија показала је да жене које имају мождани удар чешће од мушкараца осјећају општу слабост, умор, дезоријентисаност и психичке промјене. Такође, утврђено је и да жене чешће као симптом шлога имају осјећај убрзаног рада срца, као да "лупа" или прескаче.

Осим поменутих неспецифичних симптома, стручњаци подсјећају да жене могу да посумњају на мождани удар и ако се јави неки од "класичних" симптома, као што су:

- изненадна утрнулост или слабост лица, руке или ноге - посебно на једној страни тијела,

- потешкоће у говору или збуњеност,

- конфузија,

- проблеми са видом или замагљен вид (двострука, замагљена слика или потпуни губитак вида на једном оку),

- слабост у екстремитетима,

- изненадни проблем са ходањем,

- вртоглавица,

- губитак равнотеже или координације.