latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:25 | Аутор: СРНА

Отворен сајам "Дани малине" у Братунцу

У Братунцу је данас отворен дводневни Међународни сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма "Дани малине 2015", на којем ће своје производе и услуге представити 54 излагачача из региона.
"Дани малине" у Братунцу - Фото: СРНА
"Дани малине" у БратунцуФото: СРНА

Ову манифестацију организује општина Братунац, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те међународних организација "Кер интернешнел" и Јапанске агенције за међународну сарадњу - ЈИЦЕ.

Отварању сајма присустовали су амбасадори Србије Станимир Вукићевић и Холандије Јуријан Крак, те представници Европске уније, УНДП, ЈИЦЕ и "Кер интернешнела".

Обраћајући се присутнима, Вукићевић је поручио да малинари из Српске и Србије могу, добром сарадњом, бити конкуренти на европском тржишту.

"Поздрављам вредне малинаре из овог краја и желим да се њихови производи, као и производи наших малинара са друге стране Дрине, нађу на трпезама широм Европе", рекао је Вукићевић.

Амбасадор Холандије у БиХ Јуријан Крак изразио је задовољство што његова земља има партнерски однос у пројектима који се реализују у овим крајевима а који доприносе развоју пољопривреде, а посебно малинарства.

"Моја земља је дуже вријеме присутна на овим просторима кроз пројекте развоја локалних заједница. Драго ми је да се ове године настављају `Дани малине`, који су прошле године отказани због поплаве и временских непогода", рекао је Крак и обећао да ће Холандија наставити да пружа помоћ у развоју пољопривреде и малинарства у овим крајевима.

Представник ЈИЦЕ Мијоши Хироки подсјетио је да ова агенција од 2006. године реализује пројекте који унапређују пољопривредну производњу на подручју Сребренице.

"Од прошле године смо проширили сарадњу са општинама Братунац и Рогатица у којима смо наше активности усмјерили на побољшање услова живота, посебно у руралним подручјима", рекао је Хироки.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да је ова општина, уз финансијску подршку Владе Републике Српске и међународних организација УНДП, ЈИЦЕ и "Кер интернешнел", проширила и унаприједила производњу малине и купине, те да се ове године очекује приход од око десет милиона КМ.

"До сада је уложено више од 50 милиона КМ у инфраструктурне пројекте, који ће знатно допринијети развоју пољопривреде на овом подручју, а која је окосница развоја не само Братунца, него цијеле регије", рекао је Млађеновић.

Он је најавио да ће општина Братунац ускоро, с циљем бржег и квалитетнијег развоја малинарства, почети изградњу расадника јагодичастог воћа у Кравици, те да ће ресорно министарство Српске финансирати пројекат изградње система за наводњавање засада малине и купине на цијелом подручју Братунца.

Манифестација "Дани малине" одржава се у спортској дворани у Братунцу.

У оквиру ове манифестације организована су стручна предавања о пољопривредној производњи, а за најуспјешније малинаре, пчеларе, произвођаче млијека и узгајиваче дрвенастог воћа предвиђене су робне и новчане награде.