latinica  ћирилица
02/06/2015 |  09:30 | Аутор: Б92

Куертен: Срби су слични Бразилцима

Када долази на Ролан Гароса, прослављени бразилски тенисер Густаво Куертен као да улази у своју кућу.
Густаво Куертен (ФОТО: imgalbums.com) -
Густаво Куертен (ФОТО: imgalbums.com)

Све познаје, са свима се здрави, сви га тапшу по рамену.

А он насмијан, спреман са свима да прозбори и признаје да Париз у њему буде посебне емоције. Како и не би када је три Гренд слем титуле освојио баш ту – 1997, 2000. и 2001. године.

"Веома добро се осјећам, поготово овдје на Ролан Гаросу, привилегија је бити на овом здању. Сада сам издао књигу, а нисам могао ни да сањам шта ће ми се све издогађати. Почео сам да играм као дијете, а онда сам постао шампион, сада сам овдје, заиста је невјероватно шта ми је све живот подарио", почиње причу Густаво Куертен.

Након што је одржао носталгичну и емотивну конференцију за медије на којој је представио своју аутобиографију, а Гуга је стрпљиво разговарао са новинарима и послије званичног дијела.

Шта је то у твом карактеру, па те сви толико воле, логично је питање када се види какав однос Густаво има са људима.

"Мислим да је то зато што се трудим да увијек будем срећан. Људима се допада начин на који приступам животу, чак и проблемима. Непосредно комуницирам са људима, они осјећају да су му блиски, а и ја се осјећам као обичан човјек, иако сам био тениски шампион. Једноставно, нормалан сам и једноставан човјек, зато сви могу са мном лако да се повежу. Помаже и то што сам Бразилац", каже Гуга уз осмјех.

Куертен је упућен у сва актуелна тениска збивања и одушевљен је Новаком Ђоковићем.

"Новак је подигао тенис на виши ниво – он је комбинација Роџера и Рафе. Физички и кондиционо је изванредан, а то спаја са талентом и тениским умијећем. Он успијева да игра на начин на који нико раније није успио".

Гуга је рекао да никада није био у Србији, мада би волио да оде. Утисак је био и да је то рекао искрено, не куртоазно.

"Волио бих попричам мало више са Ђоковићем и да разумијем боље његов живот јер мислим да је доста сличности између нас двојице. Читао сам његову књигу – начин на који је одрастао сличан је нашем у Бразилу. Нисмо знали шта нас чека, породица је улагала све како бисмо ми постали професионалци. Такође, Срби живе живот врло слично нама Бразилцима – уживају у друштву, пуни су енергије и живе срцем, са много емоција. Чини ми се да нас то везује и стварно се надам да ћу доћи у Србију".

С обзиром на то да се издигао изнад тешке животне ситуације и постао оно што је данас, Куертен је права особа да посавјетује младе спортисте.

"Вјерујем чврсто у то да нема препреке која је превисока када си довољно посвећен свом сну. Кључ је развити љубав према спорту којим се бавиш, онда те ништа не може зауставити и увијек ћеш наћи начин да гураш напријед".

За крај, питали смо Гугу по чему се највише разликују данашњи тенис и онај из његовог времена.

"Мислим да је константност главна разлика, данашњи тенисери играју једнако добро као и ми раније, али успијевају то да понављају чешће. Ми смо имали успоне и падове, а ово што сада раде најбољи играчи заиста је лудо. Физички су надмоћни у односу на нас и способни су да буду прецизни све вријеме – забавно је гледаоцима да виде играча који пет сати непрестано успијева да игра на високом нивоу", закључио је Куертен.