latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:32 | Аутор: СРНА

Епидемија морбила одјављена у Модричи и Лопарама

У Републици Српској од маја прошле до 2. марта ове године пријављено 2.409 обољелих од морбила, епидемија је пријављена у 17 локалних заједница, а одјављена у Модричи и Лопарама, речено је у републичком Институту за јавно здравство.

Обољели су регистровани у 41 општини из свих регија Српске, а највећи број на подручју Бијељине, Билеће и Братунца.

Епидемије су пријављене у Источном Сарајеву, Добоју, Бијељини, Братунцу, Билећи, Угљевику, Сребреници, Бањалуци, Фочи, Требињу, Зворнику, Вишеграду, Петрову, Гацку и Дервенти.

Највећи број обољелих пријављен је на подручју регије Бијељина - 1.074, регије Требиње 531, регије Зворник 257, регије Добој 175, регије Источно Сарајево 170, регије Бањалука 169 и регије Фоча 33.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту Љубица Јандрић рекла је да је од средине маја до краја септембра 2014. године регистрован мањи број обољелих. Она је рекла да је у октобру дошло до повећања броја обољелих, са даљим трендом раста у новембру и децембру, када је регистрован и највећи број - 768.

"Крајем децембра број обољелих се нагло смањио, а током јануара је опадао, што је настављено и у фебруару када је регистровано укупно 319 обољелих", навела је Јандрићева.

Она је истакла да се анализом тренда обољевања по регијама уочава да се број обољелих од морбила смањује и стабилизује у свим регијама Српске, док у регији Фоча три седмице нису регистровани нови случајеви обољелих.

Јандрићева је истакла да епидемиолошка анализа података обољелих према узрасту показује да се највећи број обољелих односи на лица која су рођена у пријератном, ратном и послијератном периоду.

Она је рекла да су, осим наведеног узраста, обољевали и млађи и старији који су непотпуно вакцинисани или се нису вакцинисали из одређених разлога.

"Највећи проценат обољелих, 44 одсто су невакцинисани, 34 одсто су особе које немају податке о вакциналном статусу, 12 одсто је непотпуно вакцинисано, а пет одсто је имало уредан вакцинални статус", каже Јандрићева.

Од почетка епидемије хоспитализовано је укупно 141 обољело лице са тешком и средње тешком клиничком сликом различитих узраста, што је 5,85 одсто од укупног броја обољелих.

Јандрићева истиче да хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља, гђе су регистровани обољели и епидемије у сарадњи са инфективним клиникама, болницама и Институтом за јавно здравство Републике Српске предузимају потребне мјере за спречавање појаве и сузбијања епидемије ове болести.

"На основу достављених података домова здравља у протеклом периоду додатно је вакцинисано укупно 2.295 невакцинисаних или непотпуно вакцинисаних лица или по регијама Бањалука – 705, Добој – 199, Бијељина 945, зворник -201, Источно Сарајево – 12 и Требиње – 233", рекла је Јандрићева.

Морбиле су вирусна инфекција коју карактерише повишена температура, цурење носа, сузење очију, те осип и промјене на кожи.