latinica  ћирилица
18/02/2015 |  07:54 | Аутор: СРНА

У Требињу основано Српско удружење "Ћирилица"

У Требињу је синоћ основано Српско удружење "Ћирилица" Требиње, чији је циљ промоција ћирилице као аутентичног писма српског језика и борбе за њен привилегован статус у јавној употреби.
Требиње: Српско удружење "Ћирилица" - Фото: СРНА
Требиње: Српско удружење "Ћирилица"Фото: СРНА

На оснивачкој сједници, у Галерији Културног центра, за предсједника друштва изабрана је Весна Андрић, професор српског језика и књижевности из Требиња.

Један од иницијатора оснивања друштва и члан Управног одбора требињске "Ћирилице" Павле Ратковић каже да је ћирилица један од најважнијих идентитета српског народа.

"Окупили смо професоре српског језика, учитеље и вјероучитеље, да би промовисањем сачували ћирилицу, да наши унуци за 50 или сто година не би морали тражити дипломираног лингвисту кад буду посјећивали наше средњовјековне манастире – да им ишчитају натписе са ових споменика", рекао је Ратковић.

Предсједник удружења "Ћирилица" у Требињу Весна Андрић истакла је да задатак просвјетних радника треба да буде подстицање дјеце у школи да "схвате да је ћирилица српско писмо и да буду поносни што њихов језик има своје специфично писмо".

"Ћирилица је посебна и по томе што у овом писму сваки глас има свој знак, а то је ријеткост међу свјетским језицима. Битно је да схвате и да је ћирилица употребљива, да је све заступљенија и на интернету и у медијима, нарочито у Републици Српској, на шта смо посебно поносни", рекла је Андрићева.