latinica  ћирилица
15/01/2015 |  11:40 | Аутор: РТРС

Превозници из РС блокирали граничне прелазе и царинске терминале

Превозници из Републике Српске почели су са блокадом граничних прелаза и царинских теминала.

На границама остају све док ресорно бх министарство и Савјет министара не испуне њихове захтјеве и одгоде примјену правилника о лиценцирању у међународном транспорту. Превозници из Градишке окупили су се у близини терминала, а након доласка колега из Бањалуке затвориће границу.

Док њихове колеге из Федерације БиХ несметано пролазе преко граничног прелаза Градишка превозници из Српске због спорног правилника своје камионе су од нове године паркирали. Одлучни су да се спорни правилник стави ван снаге.

- Ми немамо изказа, јер су нам блокирани камиони пуни робе и очекивали смо да се нешто ријеши али за сада ништа, рекао је Небојша Обрадовић, превозник из Градишке.

Удружење превозника у унутрашњем и међународном транспорту Републике Српске добило је сва потребна одобрења за најављену блокаду граничних прелаза и царинских терминала. Из Сарајаева са сједнице Савјета министара очекују повољне вијести.

- Мислим да су се мало у рачуници прешли у Министарству комуникација и саобраћаја, јер су мислили да Удружење више не постоји и да је пукло. Ми смо се ипак дигли и поред проблема које смо имали, али смо јединствени по овом питању и тако ћемо дјеловати, додао је Глиго Чикић, предсједник Штрајкачког одбора.

Окупљени превозници из Градишке, осим на гранични прелаз Градишка, камионе ће упутити и на гранични прелаз Градина.

ШЛЕПЕРИ НА РАЧИ, ЧЕКА СЕ ОДЛУКА О БЛОКАДИ

На највећем граничном прелазу из БиХ ка Србији -на Рачи код Бијељине од подне су окупљени шлепери превозника из Републике Српске који захтијевају доношење новог правиника о лиценцирању.
Превозник из Бијељине Владан Павловић рекао је новинарима да ће прелаз и царински шалтери бити блокирани када такву одлуку донесе Штрајкачки одбор превозника у Бањалуци.

Он је поручио властима у Сарајеву да превозници из Републике Српске неће напустити своју земљу, него ће "натјерати спорну администрацију" која им "угрожава посао и животе да напусти своје добро плаћене послове".

АУТОПРЕВОЗНИЦИ ИЗ ТЕСЛИЋА БЛОКИРАЛИ ЦАРИНСКИ ТЕРМИНАЛ

Више од 40 превозника са шлеперима и камионима из Теслића блокирали су од 12.00 часова царински терминал код Граничног прелаза Шамац.

Они кажу да ће им се прикључити још превозника и да ће остати у Шамцу док не буде стављен ван употребе нови Правилник о условима за издавање лиценци и квалификационих картица.