latinica  ћирилица
31/05/2014 |  11:58 | Аутор: РТРС

Додик и Кустурица одликовани орденом Светог цара Николе

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику у Вишеграду је уручено високо одликовање орден Светог цара Николе.

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик данас је у Андрићграду одликован орденом Светог цара Николе за заслуге у јачању пријатељских и блиских односа руског и српског народа и великом доприносу православним црквама, поводом 400 година од устоличења династије Романових.

Додик је одликован на приједлог Српске патријаршије и по благослову првосвештеника Руске православне заграничне цркве, митрополита источноамеричког и њујоршког Илариона.

Признање Додику у храму Светог цара Лазара уручио руководилац војне мисије и савјетник првојерарха Руске православне заграничне цркве Игор Јевгењевич Смиков, који је исти орден уручио и прослављеном српском режисеру Емиру Кустурици.

Додик је рекао да је обрадован и почаствован овим признањем, које доживљава као дар свим грађанима Републике Српске.

"Захвалан сам Руској православној цркви, која прати наше активности и мислим да односи између Српске и Русије и руског народа у цјелини доживљавају своје најбоље године", рекао Додик и истакао да томе доприносе Руска и Српска православна црква.

Додик је захвалио Русији на братској помоћи у недавним катастрофалним поплавама и нагласио да ће она бити још већа и обимнија, иако многи скептици у то нису вјеровали.

Кустурица је рекао да је ова награда потврда пријатељства са руским народом и његовом културом.

Током свечаности изнесена је и позната у свијету чудотворна мироточива икона Светог великомученика Цара Николаја.

Предсједник данас је у Андрићграду са делегацијом угледних инвеститора и банкара групе "Волфзберг" из Швајцарске разговарао о могућностима привредне сарадње са овом земљом која није чланица Европске уније.
"У Швајцарској постоји велико интересовање за овај простор и њихови представници се упознају о могућностима Републике Српске у привреди, да би донијели одређене одлуке", рекао је Додик.

Он је додао да су ово први, иницијални састанци и да се нада да ће доћи до обостране сарадње између Репубике Српске и Швајцарске.

Додик је рекао да је саговорнике данас упознао о размјерама катастрофалних поплава у Српској и захвалио Влади Швајцарске, која је Српској већ помагала у невољи.

Представник групе "Волфзберг", коју је формирало 30 великих инвеститора, Тони Шонер Бергер изразио је увјерење да ће послије овог састанка у Андрићграду пристићи многе инвестиције и порасти интересовање Швајцарске за улагања у Републику Српску.

Бергер је подсјетио да је један од пословних људи из групе покренуо инвестицију са фабриком код Бањалуке, у којој је запослено 100 радника, не прецизирајући детаље о томе.

Он је навео да спасилачке екипе из Швајцарске у Српској помажу угроженом становништву, а да ће услиједити и новчана помоћ за санацију посљедица поплава у Српској.