latinica  ћирилица
18/05/2014 |  15:08 | Аутор: СРНА

Додик: Штета од поплава у РС више од милијарду КМ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се штета од поплава у Републици Српској процјењују на више од милијарду КМ и да без помоћи земаља региона и шире не могу бити саниране посљедице.

"Само на овај начин могу се ублажити посљедице незапамћене катастрофе", рекао је Додик приликом посјете поплављеног избјегличког насеља Добор код Модриче.

Додик је за наредни петак најавио посјету Русији и разговор са предсједиком Владимиром Путином од кога ће тражити помоћ, коју очекује и од земаља ЕУ.

Он је истакао да ће власти Републике Српске пружити максималну помоћ да се ублаже посљедице, те нагласио да Влада мора формирати посебан тим који ће осмислити нормативе за помоћ угроженим подручјима.

Додик је рекао да су ово најгори дани за Републику Српску од оснивања, да је немогуће доћи до сваког домаћинства, али да је задовољан оптимизмом људи погођених поплавама и солидарношћу оних које водена стихија није угрозила.

"Поплаве су биле неочекивано велике и било је немогуће од њих се одбранити. Када се вода повуче међу најприоритетнијим задацима биће оспособљавање саобраћајница за приступ кућама и уклањање угинулих животиња и предмета да би санитетске екипе извршиле асанацију терена", навео је Додик.

Према његовим ријечима, ни избјегличко насеље Добор, иако има изграђене насипе и канале, није имало шансу за спас.

Модрички начелник Младен Крекић рекао је да је на подручју Модриче поплављено више од 800 домаћинстава, од којих је 200 у насељу Добор.

Он је позвао волонтере да се ангажују на чишћењу кућа и стварању услова за повратак.

Предсједник Српске посјетио је насеље Добор заједно са министром унутрашњих послова Радиславом Јовичићем, министром здравља и социјалне заштите Драганом Богданићем и начелником општине Модрича Младеном Крекићем.

Након посјете Модричи, Додик се упутио у Шамац.