latinica  ћирилица
09/01/2023 |  20:03 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Почела санација Саборног храма у Мостару (ВИДЕО)

Почела је санација девастираних електроинсталација у Саборном храму у Мостару, насталих прије мјесец дана. Екипа електричара, успјела је да покрене часовник на звонику и оспособи дио унутрашње расјвете.
Саборни храм у Мостару - Фото: РТРС
Саборни храм у МостаруФото: РТРС

Новац за санацију оштећења је обезбијеђен, а Фондација "Свети Вукашин" Епархије захумско-херцеговачке и приморске, покренула је хуманитарну акцију за прикупљање средстава за завршетак обнове храма.

Електричари траже начин да повежу више хиљада метара покиданих каблова, и поново оспособе вањску и унутрашњу расвјету, храмовна звона и прикључке. Радови су враћени на период прије четири-пет година. Неке инсталације неће успјети да врате у функцију за дужи период.

Интервентна средства за санацију обезбиједили су институције Републике Српске, Град Мостар, неке локалне заједнице и предузећа из Републике Српске. У току је прикупљање понуда за наставак радова, да би се знао износ новца који је потребан да Саборни храм буде коначно завршен. Једини сигуран пут до завршетка јесте одзив и подршка свих нивоа власти у БиХ.

Фондација "Свети Вукашин" Епархије захумско-херцеговачке покренула је хуманитарну акцију под називом “Нека буде свјетлост над Мостаром”, да би био прикупљен дио новца за наставак радова. Црквена општина Мостар отворила је посебан банковни рачун за уплате, отворен је хуманитарни број за позиве грађана.

Уплате КМ на рачун код АСА банке Сарајево 1340011130023498
Девизне уплате код АСА банке Сарајево IBAN BA391340011200740184

Као најлакши вид подршке да се свјетлост врати над Мостаром, за позиве грађана, до краја јануара отворен је хуманитарни број 1401.