latinica  ћирилица
01/09/2023 |  08:23 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Митровић о забрани скупа у Сарајеву: Кршење људских права, полиција доказала да је неспособна (ВИДЕО)

Право на слободу окупљања једно је од најважнијих права и слобода, утврђених Уставом и Конвенцијом о људским правима и забрана скупа испред Суда и Тужилаштва БиХ коју је изрекао МУП Кантона Сарајево нема упориште, рекао је бивши омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић.
Љубинко Митровић - Фото: РТРС
Љубинко МитровићФото: РТРС

Митровић је нагласио да овакве забране, без икаквог упоришта, могу довести до тог да се забрани било који скуп из безбједносних разлога, односно због неиспуњавања формалних услова.

- Кад некога желите да одбијете, дајете му додатне услове. Какве информације има МУП Кантона Сарајево о постојању неке опасности, па забрањује окупљање? Ако постоје такве информације, зашто их не изнесу - рекао је он.

Митровић је рекао и да је федерална полиција забраном скупа доказала да је неспособна, истичући да не постоји скуп који полицијске агенције у БиХ не могу обезбиједити.

Он је истакао и да се данашњим окупљањем не брани појединац, већ исказује протест због поступања институција, на шта грађани имају апсолутно право.

Подсјећамо, МУП-а Сарајевског кантона забранио је за данас најављени протест, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ "због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога". Скуп је требало да буде одржан у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница.

Након ове забране, предсједник Одбора Ђорђе Радановић рекао је да Срби неће одустати од мирног окупљања и позвао грађане да у 18.00 часова дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.