latinica  ћирилица
30/05/2022 |  19:16 ⇒ 31/05/2022 | 07:42 | Аутор: СРНА

Захарова: Утицај Лондона на Балкану смртоноснији од куге

Поступци Велике Британије на западном Балкану били су деструктивнији од барута и бомби и смртоноснији од куге, написала је на Телеграму портпарол министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Она је подсјетила да је Велика Британија током деведесетих година прошлог вијека, као дио западне коалиције, покривала трговину органима коју су вршили косовски Албанци, као и трговину свим врстама забрањене робе, укључујући оружје.

Критикујући изјаве министра спољних послова Велике Британије Лиз Трас у вези са "малигним утицајем" Русије на западном Балкану, Захарова је истакла да је утицај Алијансе на регион "бескрупулозно деструктиван", подсјетивши на НАТО агресију у бившој Југославији када су током бомбардовања кориштени пројектили са осиромашеним уранијумом.

- Шеф британског Форин офиса Лиз Трас, која је познати стручњак за историју и географију, упозорила је народе у БиХ да не треба да вјерују Русији због њеног `малигног утицаја` на регион - подсјетила је Захарова на коментаре које је Трасова изнијела током недавног боравка у БиХ у оквиру посјете региону чији је циљ, наводно био "да се потврди приврженост Велике Британије миру и стабилности на западном Балкану".

Захарова је истакала да је занимљиво да Трасова зна "за татарско-монголску инвазију Украјине", али не и за НАТО агресију у бившој Југославији.

- Лиз Трас зна о татарско-монголској инвазији на Украјину - добра дјевојка - али не зна за Алијансино бомбардовање Београда? Онда би она могла бити заинтересована за примјере утицаја Запада на Балкану - нагласила је Захарова.

Захарова је напоменула да су власти Југославије на почетку Другог свјетског рата "преклињале Британце" за помоћ због Трећег рајха, али да је Лондон игнорисао то и да је Велика Британија чак искористила рат ради остваривања својих интереса у Европи.