latinica  ћирилица
НОВОГОДИШЊИ ПРОГРАМ | 23/12/2013 | 13:01

Потероманија на РТРС-у, бајковита чаролија која ће вас освојити

Феномен Харија Потера јединствен је у цијелом свијету, а авантуре малог чаробњака почеле су на полицама књижара, да би се преселиле на велики екран, на радост многобројних поштовалаца дјела британске књижевнице Џоан К. Ролинг.

  Британска књижевница Џоан К. Ролинг успјела је да разбукта машту својим земљацима, али и дјеци, тинејџерима, па и понеком одраслом у читавом свијету. Седам романа је преведено на готово 70 језика и продано у преко 400 милиона примјерака, а подједнако успјешни били су и филмови. Хари Потер је недавно проглашен 85. од сто најбољих измишљених ликова од 1900. године, док је истраживање у Америци показало да је Хари Потер познатији од бившег британског премијера Тонија Блера.

На програму РТРС-а публика ће моћи да види четврти и пети филм из серијала о овом чаробњаку: „Хари Потер и Пламени пехар“ у ноћи између 31. децембра и 1. јануара у 00.20 часова, а репризу 3. јануара у 20.10 и „Хари Потер и Ред Феникса“ 4. јануара у 21.10. Такође, публика ће 1. јануара у 17.20 часова моћи да види и филм „Магија из књиге“ о успону анонимне књижевнице Ролинг, до најбогатије Британке, чак и од краљице Елизабете II, и прве жене која је пишући књиге зарадила милијарде долара .

“Магија из књиге“ даје инспиративан поглед на успон жене која је постала један од најутицајнијих писаца свих времена. Филм прати пут Џ.К. Ролинг, од скромних почетака дјевојчице бујне маште преко незгодних тинејџерских година, све до трагичнога губитка мајке у раним двадесетим годинама и почетка феномена о Харију Потеру. Ова прича о успону, од трња до звијезда, прати и њезин буран први брак, мајчинство и суморне дане живота на социјалној помоћи кад су сви издавачи одбијали њезину прву причу, све док та иста књига није постала међународни бестселер. Одрасла је као вољено дијете чији су родитељи препознали њезину креативност, чак су је покушали усмјерити према неком практичном звању из којег је могла зарадити за живот, за разлику од писања. У школи је цртала фантастична створења, а требало је да слуша економију.

Кад је дипломирала, радила је бројне послова које није вољела, док није упознала „љубав свог живота“. У ноћи када је рекла мужу да је трудна , он је изгубио посао и почео да тоне у депресију која га је на крају претворила у тешког пијанца и физичког злостављача .Напустила га је и наставила да живи радећи свакакве послове, али је уједно и писала. Када ју је свијет спутавао, њена машта ју је ослободила. Идеја за малог чаробњака појавила јој се у возу од Манчестера до Лондона, а њено омиљено мјесто, на којем је написала прву књигу био је единбуршки кафић, док је пила небројене кафе. На крају је задобила пажњу агента који је, напокон, увјерио великог издавача да дјечија прича има дугорочне потенцијале ...Џоан Ролинг је једном рекла да су сви ликови смишљени према њеним властитим врлинама и манама и да јој је као инспирација послужила трилогија „Господар прстенова“.

Све је почело 2001. када је серијал доживио прву екранизацију. Атмосфера и стил филмова мијењали су се у зависности од режисера. Док су прва два задржала исту атмосферу, захваљујући Kрису Kолумбусу, у трећем филму Алфонсо Kуарон мијења стил. Kрис Kолумбус је имао срећу да добије посао, јер Стивена Спилберга Ролингова није хтјела, пошто је за главног глумца хтио Халеја Џоела Осмента, а она је хтјела искључиво Британца. Осим Спилберга, још једну звијезду је Ролингова одбила, а ријеч је о Мајклу Џексону, који је хтио компоновати музику.

У четвртом филму о чаробњаку Харију Потеру прича је мало мрачнија, него до тада, захваљујући Енглезу Мајку Хевелу. Филм „Хари Потер и Пламени пехар“ који ће бити приказан на РТРС-у 1. јануара почиње прије Харијевог повратка у школу на његову четврту годину вјештичарења у Хогвартсу. Прве вечери у Хогвартсу ученици сазнају од професора Дамблдора да ће школа поново бити домаћин Тромагијског турнира. Хари почиње предосјећати повратак лорда Волдеморта, а са школским колегом Седриком Дигорyем пада у замку током трећег изазова. Седрика је тумачио тада још непознат млади глумац, Роберт Патинсон, који се касније прославио у Сумрак саги.

Приликом избора глумаца, сви су кандидати морали бити исте националности као и ликови у књизи, тако да су они који глуме чаробњаке из школа које се такмиче на Тромагијском турниру француске, односно бугарске националности. Српски глумац Предраг Бјелац глумио је Игора Каркарофа, директора школе Дурмстранг и професора мрачних вјештина. Највише се спријатељио са Мајклом Гамбоном, који је играо Думбледора, а неколико су пута бјежали са сета, јер су пушили цигарете. Буџет за филм износио је 150 милиона долара, а већ у прва три дана приказивања прикупљено је око 110 милиона долара.

Данијел Радклиф глуми Харија Потера у свим наставцима, иако је замало то пропустио. Његова мајка се није слагала с тим да Данијел иде у Америку да снима филмове, али када су јој рекли да ће неки дијелови бити снимљени у Енглеској, пристала је. Хари Џејмс Потер рођен је 31. јула 1980. године, исти дан када и Џоан Ролинг. У октобру 1981. године, родитеље му је убио лорд Волдеморт. Након њихове смрти, о њему су се почели бринути његова тета Петунија и њезин супруг Вернон Дурсел. Са 11 година је открио да је чаробњак. Почео је похађати најпознатију школу чаробњаштва Хогвартс. У школи се Хари спријатељио с Роном Вислијем и Хермионом Грангер...

Пети наставак франшизе „Хари Потер и Ред Феникса”, који је на програму РТРС-а 4. јануара режирао је Дејвид Јетес, који је до тада режирао само спотове и телевизијске филмове. Пета је књига по броју страница, али и радњи највећа досад, тако да је Јетес одлучио да у два и по сата покрије што више кључних дијелова. Јетес је након петог дијела, режирао све филмове до краја и тако постао једини режисер који је радио на више од два филма. Хари се бори с хормонима, али и с политиком, и устаје против догматичног Министарства магије, које у школу шаље инквизиторку која би Харија требало да доведе у ред. Главни задатак Министарства је очување Чаробњачког закона. Сједиште је у Вајтхолу, у центру Лондона, скривено дубоко под земљом. У средњем вијеку није постојало никакво министарство него само Вијеће чаробњака састављено од 12 најснажнијих чаробњака и вјештица. Под управом Министарства је и славни чаробњачки затвор Азкабан. Неке од канцеларија Министарства су: за магичне игре и спортове, за чаробњачко правосуђе, за мистерије, за интернационалну магичну сарадњу и друге. Чаробњачка заједница дубоко ће се подијелити, а покрету отпора окупљеном у Ред Феникса на чело ће стати Дамблдоре, или у како му име у преводу са староенглеског значи „бумбар“....

Један велики љубитељ Харија Потера из Бразила, Најниве имао је срећу да добије прилику да посјети снимање петог дијела и одушевио се када је упознао своје хероје. Занимљиво је да глумица која је глумила Плачљиву Мyртле има чак 37 година и најстарија је од свих глумаца који су играли ученике школе Хогвартс. Такође је интересантно да су возач и кондуктер Моћног аутобуса Ерни и Стенли, добили име по дједовима Џ.К.Ролинг.

Чаробњачки феномен Хари Потер је на књигама, филмовима, играчкама и осталоме зарадио 25 милијарди долара, а сами филмови, њих осам, 7,7 милијарди долара, што их чини најпрофитабилнијом филмском франшизом свих времена. Захваљујући Харију Потеру, дјеца су поново почела читати „дебеле“ књиге и проводити више од два сата у кину. Али, најважнији успјех Ролингове је то што је Хари Потер обиљежио дјетињство милиона дјеце широм свијета и пропагирао позитивне моралне вриједности..Тако да је Нова година право вријеме да се опустите уз филмове малог чаробњака само на програму РТРС-а.