latinica  ћирилица
Квадрат на знање
образовна емисија
Квадрат на знање
16:20
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Квадрат на знање

      

     Образовни серијал “Квадрат на знање” ускоро "отвара" девету сезону емитовања! У претходних осам, доказали смо да образовање има медијску “прођу”, пажљиво смо бирали теме и конкретним примјерима показали да је знање наш највећи, мада често недовољно искоришћен ресурс.

    Како “каналисати” знање да буде функционално, како га поставити на мјесто које заслужује, како теорију поткријепити праксом, како и чиме подстаћи младе да изаберу опцију "остајем", а не "идем", нека су од питања на која смо одговоре тражили у претходних осам сезона, а исти процес наставићемо и у деветој. Унапријеђење образовног процеса, од основног до високог, млади таленти, наука, технологија, иноваторство и још много тога, теме су за које је резервисамо мјесто у нашим емисијама. Кад треба критиковати- критикујемо, кад треба хвалити – хвалимо! За обје опиције има оправданих аргумената.

   Глобална епиодемилошка криза изазвана пандемијом вируса корона, утицала је на све сегменте живота, па је тако и образовање "тешко погођено". Зато ћемо га у деветој сезони посматрати на свим нивоима и кроз ту призму!

   “Квадрат на знање” остаје "отворен" за приједлоге и сугестије гледалаца. Досадашња сарадња уродила је плодом, на обострано задовољство, па нека тако и остане!

    Аутор и уредник емисије је Валентина Леканић.

       Пратите нас и пишите нам!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Валентина Леканић члан је прве младе новинарске поставе Радио-телевизије Републике Српске, која је своје знање у овој професији почела стицати још на почетку рада ове медијске куће, 1992. године. По струци је професор српског језика и књижевности. Дуго година активно се бавила спортом, тачније кошарком. За скоро три деценије телевизијског стажа била је члан готово свих редакција – културног програма, спортског, документарног, информативног, образовног. Аутор је бројних документарних емисија, и не само документарних. Била је дугогодишњи уредник "Српске данас" и цетралне информативне емисије "Дневник 2". Тренутно је уредница Редакције образовног програма Телевизије Републике Српске.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Редакција: Културни, образовни и религијски програм

Контакт:

16:20 | четвртак, 22. Октобар
ПОЗНАВАЊЕ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА ЈЕ ТЕМЕЉ ОБРАЗОВАЊА!
Познавање матерњег језика један је од темеља на којима се гради добро образовање! И колико год пута говорили о тој теми, увијек је недовољно и потребно је што чешће "отварати"! Неписменост, површност и скрнављење српског језика, толико су "ухватили маха", у свим сферама живота, па чак и тамо гдје их никако не би смјело бити! Управо због тога, у емисији "Квадрат на знање" опет говоримо о српском језику, ћирилици, писмености и неписмености, недоумицама и о осталим изизетно важним језичким питањима. Наш саговорник је предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић.