latinica  ћирилица

Информативно-технички центар Брчко

Први дописници биљеже догађаје у Брчком ВХС камером сада већ давне 1993. године и шаљу их у центре гдје је технички могућа монтажа. Режија и монтажа инсталиране су 1998. године, а набављена је нова камера СВХС квалитета и успостављена ЛИНК веза са сталним студиом у Бањалуци. Тиме Брчко стиче статус Дописништва, СРТ-а како се тада звала наша кућа, и са четири стално запослена радника, два новинара, сниматељем и монтажером улази у систем Телевизије. Сталне потребе за извјештавањем из Брчког и новим информативним садржајима тражи улагања у продукцијске и кадровске капацитете.
Приоритет је био квалитет слике подићи на виши ниво, набављена је једна дигитална камера, савремена нелинеарна компјутерска монтажа, редакција опремљена компјутерима, као предуслов за квалитетно извјештавање. Али ту се није стало, требало је кадровски освјежити дописништво. Млада новинарка и монтажер били су предуслов за улазак у све захтјевнији телевизијски изазов, живи програм. Октобра 2005. године, из импровизованог студија на балкону, рекавши "Добро јутро из Брчког", укључили смо се у Јутарњи програм РТРС. Дио развојних циљева је постигнут, али треба ићи даље, опремање студија и савремена расвјета, аудио-видео мониторинг, све се обезбјеђивало великом брзином. Ентузијазам запослених и квалитет произведеног програма тјерао нас је на све веће и захтјевније пројекте, који су за нас били изазов. Почетком 2006. године укјључујемо се "живо", у емисији Српска данас и улазимо у пројекте Сусрети позоришта, Међународни сајам , годишњице дистрикта Брчко...
Континуирано учешће наших прилога у програму РТРС-а као и квалитетнији сигнал, био је разлог што је гледаност РТРС-а на овом простору била већа из дана у дан. Потреба за још камера и још микрофона била је оправдана. Запослили смо новинара сарадника, сниматеља и тако створили мали тим који је спреман да прихвати све изазове телевизијског посла.
Данас, ИТЦ Брчко, производи седам сати програма, од тога више од 150 прилога информативног садржаја. 10 живих укључења у емисије Српска данас и Јутарњи програм, 20 прилога за разне емисије, а у свом студију производи емисије Актива, Златна јесен, Викенд будилник... Поред обавеза РТРС-а, ИТЦ Брчко се укључује у живи програм БХТ1 и пружа техничке услуге за ФТВ-у. Професионалан однос према послу и квалитет произведеног програма разлог је за све више пословних партнера интересује за маркетиншке услуге наше куће. Све ово обавезује да у времену које долази, новим пројектима и идејама освјежимо слику регије из које извјештавамо, на задовољство, првенствено наших вјерних гледалаца. Гаранција да ћемо истрајати у својим намјерама је млада и стручна екипа од 8 људи којима је задатак и задовољство да све идеје реализује и екранизује.