latinica  ћирилица
28/10/2024 |  12:22 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Вулин: БРИКС не условљава Београд и пробудио је наду да је праведан свијет могућ

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, који је предводио српску делегацију на Самиту БРИКС-а у Казању, поручио је да је ова организација пробудила наду да је праведан свијет могућ, као и вјеру у то да велике силе могу да комуницирају са малим земљама у потпуно равноправном партнерском односу, без политичких, економских или других условљавања.
Александар Вулин (фото:EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT) -
Александар Вулин (фото:EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT)

Вулин је рекао да је на Самиту био међу пријатељима, да БРИКС не условљава Београд, те да би било неодговорно не истражити све погодности организације у којој су Русија, Кина и Индија.

- Имате више од 40 земаља на Самиту. То вам говори колико је глуп покушај изолације Русије или плашење једне Кине. Па и колико је глупо помислити да можете натерати Србију да престане сама да бира своје пријатеље - рекао је он за РТС.

Према његовим ријечима БРИКС је скуп слободних земаља и људи и организација која се не формира на основу блискости граница, попут ЕУ већ према заједничким вриједностима као и да је ријеч о отвореном тржишту.

- Кад нам се такво тржиште нуди и отвара, били бисмо јако неодговорни да не истражимо све могућности. Нико нам није поставио ниједан услов. Нису тражили признање тзв. Косова, нити санкције ЕУ, промену изборних закона, легализацију истополних бракова - рекао је Вулин.

Он је навео да је са предсједником Русије Владимиром Путином разговарао о ситуацији у свијету и још бољем односу Москве и Београда.

Тродневни Самит БРИКС-а у Казању завршен је усвајањем заједничке декларације и поруком руског предсједника и домаћина скупа Владимира Путина да "само рјешавају своје проблеме".

Земље учеснице, њих 36, и шест представника међународних организација, декларативно су се изјасниле за мирно рјешење рата у Украјини.

У пријестоници Татарстана боравио је и генерални секретар УН Антонио Гутерес.