latinica  ћирилица
28/10/2024 |  11:19 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Кошарац: Представници "тројке" свакодневно доказују да су играчи појединих западних амбасада

Замјеник предсједавајуће Савјета министра Сташа Кошарац изјавио је да представници "тројке" свакодневно доказују да су играчи америчког амбасадора Мајкла Марфија, Кристијана Шмита и појединих западних амбасада, чије захтјеве беспоговорно испуњавају, а све с циљем да наштете Републици Српској.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је рекао да је посљедњи у низу примјера иступ Едина Форте у којем призива нове америчке санкције, потврђујући да је "тројка" стопроцентно капарисана од Марфија и америчког утицаја.

Он је указао да је индикативно да представници "тројке" упорно стављају мету на чело званичницима Српске, износећи лажне и гнусне оптужбе на рачун Српске.

- Умјесто да енергију усмјере на унутрашњи договор са легитимно изабраним представницима српског и хрватског народа, "тројка" снагу усмјерава на покорност и понизност Марфију, Шмиту и плејади недобронамјерних странаца, како би задовољили потребе које они мапирају у БиХ - нагласио је Кошарац за Срну.

Под патронатом својих ментора са Запада, истакао је Кошарац, "тројка" сваки пут одустаје од базичног договора домаћих политичара.

- Позиви на санкције су производ њихове подле политике у којој износе неистине о процесима у БиХ на начин да Српску квалификују као главног кочничара, посебно када је ријеч о ЕУ интеграцијама. При томе, "тројка" редовно прећути чињеницу да је План раста блокиран управо због проблема у ФБиХ, односно њихове неспособности и немогућности да постигну договор са СДА - рекао је Кошарац.

Умјесто да се баве рјешавањем проблема у ФБиХ и откоче процесе у вези са Планом раста, нагласио је Кошарац, Форто и други представници "тројке" мантрају о непостојећем руском малигном утицају, проблематизујући присуство предсједника Српске Милорада Додика на Самиту БРИКС-а у Казању.

Да иронија буде већа, додао је он, Форто каже како "кључни актер из БиХ иде у Русију на консултације"'.

- Форто који по памет редовно иде у САД и америчку Амбасаду у Сарајеву! Да није тужно, било би смјешно! Довољно је само да видимо његово признање како је у Вашингтону заговарао "почетак преговора о давању под концесију Аеродома Сарајево, можда и Мостара", што је био захтјев који је Марфи испоручио Влади ФБиХ. Толико од аутономној политици "тројке" и причи ко иде код кога на консултације - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, додатни парадокс је у томе што се Форто на пропутовању у САД представљао као замјеник гувернера БиХ у Свјетској банци, а чињеница је да Предсједништво БиХ није на приједлог Савјета министара утврдило представнике БиХ у међународним финансијским институцијама.

- Толико и о поштовању институција "државе", чије интересе наводно штити - констатовао је Кошарац, реагујући на изјаву Форте да САД припремају нове санкције за оне који, како каже, руше уставни поредак БиХ.