latinica  ћирилица
28/10/2024 |  10:56 ⇒ 10:57 | Аутор: РТС

Вучић: Сарадња са Мађарском на највишем нивоу; Шујок: Србија да што прије буде уђе у ЕУ

Предсједник Александар Вучић изјавио је да Србија и Мађарска имају свеобухватну сарадњу у више области, као и да су одности те двије земље на највишем историјском нивоу. Предсједник Мађарске Тамаш Шујок, који борави у дводневној посјети Србији, изјавио је да ће његова земља учинити све да што прије Србија постане пуноправна чланица ЕУ.
Александар Вучић и Тамаш Шујок (фото:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Александар Вучић и Тамаш Шујок (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Предсједник Мађарске Тамаш Шујок изјавио је да ће његова земља учинити све да Србија што прије постане пуноправна чланица Европске Уније.

- Србију посматрамо не само као стратешког партнера, већ као и искреног пријатеља. Учинићемо све да Србија постане пуноправна чланица ЕУ и желимо да допринесемо томе - рекао је Шујок на заједничкој конференцији са предсједником Србије Александром Вучићем.

Према његовим ријечима, вријеме је да се испуни обећање чланства Западног Балкана које је дато прије 20 година.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Шујок је, такође, истакао сарадњу Србије и Мађарске по питању енергетике.

- Нема у Мађарској енергетске безбједности без Србије, као што и у Србије нема енергетске безбједности без Мађарске. Упућени смо једни на друге - напоменуо је мађарски предсједник.

Истакао је, истовремено, и да Србија и Мађарска имају одличну сарадњу по питању изградње железнице између Београда и Будимпеште.

- Учинићемо све што и да се убрза прелазак из Србије преко наше границе, отварањем нових прелаза - указао је Шујок, који је захвалио Србији на поштовању права мађарске мањине које, каже, живе у стабилном окружењу.

Вучић: Свеобухватна сарадња Србије и Мађарске

Односи између Србије и Мађарске су на највишем нивоу током историје, рекао је предсједник Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским колегом.

Захвалио је Мађарској на подршци на европском путу.

Истакао је да је Мађарска са 13 трговинског партнера постала четврти трговински партнер Србији.

Захвалио се на пројектима које је Мађарска урадила са Србијом.

- Желим да изразим наду да ћемо дан пре отварања брзе пруге Суботица - Будимпешта, бити потписан уговор између четири земље, Мађарске, Србије, Сјеверне Македоније и Грчке - рекао је Вучић и додао да ће чешки премијер за два-три дана бити у Србији.

Напоменуо је да се Србија и Мађарска имају свеобухватно повезивање у више области.

- Што се гаса тиче, ми ћемо и даље бити поуздан партнер Мађарској. Желимо и заједничку берзу електричне енергије. Видите једно свеобухватно повезивање Србије и Мађарксе. Када будемо имали брзу пругу. Правимо мега пројекат за Хоргош-Реске - рекао је Вучић и истакао посебну улогу Савеза војвођанских Мађара.

Вучић је нагласио да Србија и Мађарска имају политику поштовања, пријатељског уважавања, пријатељских и братских односа.

- За нас је СВМ мост пријатељства и братства Србије и Мађарске - навео је Вучић.

Напоменуо је да је са гостом разговарао и о рату у Украјини, као и о изборима у САД.