latinica  ћирилица
28/10/2024 |  09:03 ⇒ 09:08 | Аутор: РТС

Бира се нови власник Златне лопте - Винисијус највећи фаворит

Церемонија додјеле Златне лопте "Франс фудбала" за сезону 2023/24. биће одржана у Паризу.
Златна лопта (Фото: EPA/VALERIANO DI DOMENICO) -
Златна лопта (Фото: EPA/VALERIANO DI DOMENICO)

Биће то 68. пут да француски лист додјељује своју престижну награду, а по трећи пут у историји да се признање односи на такмичарску, а не календарску годину.

Трофеј се додјељује на основу три критеријума – индивидуални наступ, колективни наступ и рекорд играча. Такође се посматра карактер играча у одлучујућим тренуцима утакмица, као и његов осјећај за фер-плеј.

Церемонија ће бити одржана у париском позоришту "Шатле", а један од домаћина биће легендарни нападач Дидије Дрогба.

Поред Златне лопте биће додијељене и награде за најбољег голмана, стријелца и најбољег младог фудбалера. Исте награде додјељују се и у женској конкуренцији.

Кандидати за престижну награду

Међу овогодишњим фаворитима за освајање Златне лопте налазе се Винијијус Жуниор, Килијан Мбапе и Џуд Белингем, док би изненађење могао да приреди Родри.

Највеће шансе дају се управо Винисијусу, који се партијама у претходном периоду издвојио као први фаворит.

На листи се налазе још четири играча Реала из Мадрида - Антонио Ридигер, Федерико Валверде, Дани Карвахал и недавно пензионисани Тони Крос, као и три играча Манчестер ситија - Ерлинг Холанд, Рубен Дијаш и Фил Фоден.

Арсенал такође има четири представника - Деклан Рајс, Мартин Одегард, Букајо Сака и Вилијам Салиба, а међу номинованима је и голман Астон виле Емилијано Мартинез.

Хакан Чалханоглу и Лаутаро Мартинез представљају Интер, а Хари Кејн је једини играч Бајерна на листи.

Одличне игре на Европском првенству учиниле су да међу кандидатима буду Ламин Јамал, Нико Вилијамс и Дани Олмо.

Играчи који могу да буду поносни на номинације, али који имају најмање шансе за освајање су Гранит Џака, Флоријан Вирц, Адемола Лукман, Алехандро Грималдо, Кол Палмер, Витиња, Матс Хумелс и Артем Довбик.

Кратак историјат

Златна лопта додјељује се од 1956. године, када је новинар "Франс фудбала" Габријел Ано замолио своје колеге да гласају за најбољег фудбалера године.

Превасходно је било могуће гласати само за европске играче који наступају у Европи, што је промењено тек 1995. године.

Први добитник био је енглески репрезентативац Стенли Метјуз, док је претходне године највише гласова добио Лионел Меси.

Меси је и рекордер, са осам освојених награда, док је на другом мјесту Кристијано Роналдо са пет признања, али и 18 номинација, што је највише у историји.

Што се српских фудбалера тиче, најближе освајању је дошао садашњи предсједник Фудбалског савеза Србије Драган Џајић, који је 1968. године завршио као трећи иза Бобија Чарлтона и Џорџа Беста.