latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:57 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Илић: Центар доприноси јачању и очувању културног идентитета

Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић изјавила је да овај центар доприноси, не само развоју и промоцији филмске умјетности у Српској, него и јачању и очувању културног идентитета.
Ања Илић - Фото: РТРС
Ања ИлићФото: РТРС

- Иако наш примарни задатак није очување и заштита аудио-визуелне баштине већ подстицање производње нових аудио-визуелних дјела, свјесни смо да савремена остварења која данас подстичемо представљају насљеђе које остављамо будућим генерацијама -* указала је Илићева.

Она је подсјетила ствараоце на важност очувања и стварања умјетничких дјела којима се гради мост између прошлости, садашњости и будућности.

- Центар пружа свеобухватну подршку стварању аудио-визуелних дјела младим и већ афирмисаним ауторима с циљем стварања квалитетних аудио-визуелних дјела - рекла је Илићева Срни поводом обиљежавања 27. октобра - Свјетског дана аудио-визуелне баштине.

Илићева је изразила подршку глобалним напорима у очувању и промоцији аудио-визуелних дјела која чине заједничку баштину.

Она је честитала свим институцијама и појединцима који свакодневно раде на очувању богате аудио-визуелне баштине Републике Српске.

- Посебно истичемо напоре Кинотеке Републике Српске која предано ради на заштити и рестаурацији филмова и других медијских форми, чувајући непроцјењиву филмску грађу за будуће генерације - закључила је Илићева.