latinica  ћирилица
27/10/2024 |  07:49 ⇒ 14:47 | Аутор: РТС

Терористички напад у Тел Авиву, камион улетио у аутобуско стајалиште

Не назире се крај сукоба на Блиском истоку. Израелски медији наводе да је најмање 35 људи повријеђено, од којих је шесторо у тешком стању, након што је камион улетио у аутобуско стајалиште у Глилоту. Локалне власти су саопштиле да је у питању терористички напад и потврдиле да је нападач ухваћен. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је на глобалну акцију како би се окончала људска трагедија у Појасу Газе.
Камионом улетио у аутобуску станицу станицу у Израелу (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Камионом улетио у аутобуску станицу станицу у Израелу (Фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

ЕУ: Борељ позвао на глобалну акцију да се оконча људска трагедија у Појасу Газе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је на глобалну акцију да би се окончала људска трагедија која се одвија у Појасу Газе.

Борељ је нагласио хитну потребу за поштовањем међународног хуманитарног права у Појасу Газе, преноси Ал Џазира.

- Потписници Женевских конвенција сносе правну одговорност да обезбиједе поштовање међународног права од стране свих укључених страна. Наша је дужност да заштитимо цивиле и људска права и крајње је вријеме да делујемо по том питању - рекао је Борељ.

Најмање 35 повријеђених када је камион улетио у аутобуску станицу станицу у Израелу

Више људи је повређено када је камион ударио у аутобуску станицу на главној раскрсници у Тел Авиву, саопштила је израелска полиција.

- Тренутно се истражују околности инцидента - наводи се у саопштењу полиције.

Израелски медији наводе да је најмање 35 људи повријеђено. Међу њима је шесторо у тешком стању, 20 који су лакше повријеђени, каже МДА.

----

Четири иранска војника страдала су у израелском нападу на Иран, у ноћи између петка и суботе, саопштила је иранска војска.

Израел је извео више ваздушних напада на територије Ирана и Сирије, у којем су учествовале десетине израелских авиона.

Мисија Ирана при УН, истовремено, навела је да су израелски ловци напали из ирачког ваздушног простора, оптуживши САД за саучеништво, а иранско министарство спољних послова истакло је да Иран има право и дужност да се брани.

С друге стране, амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да се нада да израелски напад на Иран представља крај узајамних напада те двије земље.

Портпарол израелске војске Даниел Хагари, такође, изјавио је да су циљеви ноћног напада на Иран успјешно постигнути, као и да је одмазда завршена.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, међутим, изјавио је да је "дубоко узнемирен" због ескалације сукоба између Израела и Ирана.

За то вријеме, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је број страдалих Палестинаца у израелским нападима од 7. октобра прошле године порастао на 42.924, док се број повријеђених попео на 100.833.