latinica  ћирилица
21/10/2024 |  11:28 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Засађена прва плантажа Панчићеве оморике у Сребреници (ВИДЕО)

У оквиру пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, на локалитету Карачићи код Сребренице, на површини од три хектара, организована је акција садње више од 3.000 садница аутохтоне четинарске врсте Панчићева оморика.

У акцији су учествовали радиници шумског газдинства Дрина Сребреница, Петропројекта и Шумарског факултета из Бањалуке.

План је да се ова плантажа формира као сјеменски објекат за даљу репродукцију овог четинара. У оквиру пројекта радиће се и систем за наводњавање младих садница, а биће постављена и ограда.

- План је да овдје чувамо Панчићеву оморику са свим својим диверситетом али ово сигурно може бити изузетан сјеменски објекат од кога очекујемо продукцију сјемена кроз неких 20 година - појаснио је Милан Матаруга, професор на Шумарском факултету у Бањалуци.

Посађено је 3.360 садница.

- Заједно са колегама и у сарадњи са Шумским газдинством и са предузећем Петропројект посадили смо 3.360 садница. Предходног викенда Рогатица, а послије Вишеград, да Панчићевом или српском омориком обиљежимо простор Републике Српске - навео је Милан Новитовић, в.д. директора шумског газдинства Дрина Сребреница.