latinica  ћирилица
20/10/2024 |  14:30 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Вишковић: Присуство предсједника Додика на самиту БРИКС-а - привилегија за Српску и српски народ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић сматра да је присуство предсједника Српске Милорада Додика самиту БРИКС-а у Казању велика привилегија и част, не само за Републику Српску, него и за цијели српски народ, те да то не значи да Српска не жели да сарађује и са другима.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Велика је привилегија и част за српски народ, а не само за Републику Српску, да смо у позицији да се нађемо за истим столом са, рекао бих, у овом моменту, кад гледамо популационо, двије трећине свијета - рекао је Вишковић у Београду за СРНУ и РТРС, додајући да се медијски праве различите опструкције и коментари на одлазак Додика на састанак БРИКС-а.

Према његовим ријечима, 85 или можда чак 90 одсто свих ресурса на земаљској кугли су на територији, у власништву или под контролом земаља које су у БРИКС-у и оних које аплицирају да се нађу у тој организацији.

Он је нагласио да су у Казању већ доказани пријатељи Српске - Руси, Кинези, али и Индија, Бразил, Азербејџан, још многе земље, па чак и једна чланица НАТО-а, Турска, поднијела је апликацију да се нађе у тој асоцијацији, како је оцијенио, новог поретка који ће се сигурно у будућности показати као нова будућност цијелог свијета.

- Ово што смо имали до сада полако се гаси, дошло је до засићења и долази до неке нове организације. Ми са ових простора некада смо сматрали изузетно важним учешће и у Покрету несврстаних, па зашто се не би нашли и у овој асоцијацији /БРИКС-у/. Боље да смо ту, да смо присутни, него да нисмо - рекао је Вишковић.

Он је додао да је једна мала Република Српска добила позив да се нађе на таквом састанку и то је велика привилегија, шта год неко други мислили о томе.

- Одлазак предсједника Додика у Казањ на састанак БРИКС-а не значи да не желимо да сарађујемо и са свима другима - истакао је Вишковић.

Он је истакао да је Република Српска доказала, што ће чинити и убудуће, да жели сарадњу са свима који уважавају чињенице, Устав и њено постојање и да су сви добродошли.

Он је навео да Српска сарађује и са Свјетском банком, и са Европском инвестиционом банком и са Европском банком за обнову и развој, те да је отворена за сарадњу са свима који уважавају уставно уређење БиХ, чињеницу два ентитета и три конститутивна народа и све оно Република Српска жели да ради у интересу свог народа.

- Од почетка године имамо 204 нова привредна субјекта регистрована на простору Републике Српске, од којих је велики број и из земаља ЕУ - рекао је Вишковић.

Једног дана, навео је он, ако се покаже да је БРИКС будућност свјетског поретка, зашто би онда Срби, Република Српска, па и комплетан српски народ гдје год се налазио, били изван таквих организација.

- Ми немамо ништа ни против Европе, сарађујемо са свим земљама које уважавају и нас - рекао је Вишковић.

Вишковић је у Београду присуствовао изложби "Војна дипломатија на путу ка слободи" поводом 80 година од ослобођења Београда од нацистичке окупације заједно са предсједником Србије Александром Вучићем и замјеником предсједника Савјета Федерације Русије Константином Косачовим.