latinica  ћирилица
16/10/2024 |  22:29 ⇒ 22:47 | Аутор: СРНА

Филмом "Хероји Халијарда" у Зворнику завршени Дани Србије у Српској

Приказивањем филма "Хероји Халијарда" Радоша Бајића вечерас је у Зворнику завршен програм манифестације Дани Србије у Републици Српској.
Дани Србије у Републици Српској - Фото: Уступљена фотографија
Дани Србије у Републици СрпскојФото: Уступљена фотографија

Манифестација је почела 3. октобра када су инструктори Националног ансамбла Коло из Србије организовали радионицу "Колова дјечија колонија", у коју су укључили око 40 дјеце зворничког Културно-умјетничког друштва "Свети Сава" припремајући са њима један дио кореографије игара из Шумадије.

Дани Србије у Републици Српској настављени су 10. октобра у зворничком Дому омладине пројекцијом филма "Марш на Дрину" Живорада Жике Митровића.

У оквиру ове манифестације, на репертоару су били и филмови "Име народа" Дарка Бајића, "Краљ Петар" Петра Ристовског, "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Руски конзул" Мирослава Лекића и "Олуја" Милоша Радуновића, те документарни филмови "Пећка патријаршија", "Грачаница" и "Високи Дечани".

У зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци отворена је изложба "Језик је хранитељица народа" из колекције београдског Народног музеја Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића.

Коаутори ове изложбе биле су Елијана Гавриловић и Марина Пејовић из Београда.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је отварајући ову изложбу да је то сјајна прича о језику који представља културни и национални идентитет српског народа са једне и друге обале Дрине.

Директор Дома омладине Зворник Ђорђе Деурић оцијенио је да је манифестација Дани Србије у Републици Српској изазвала велико интересовање грађана који су током њеног трајања, односно присуствујући филмским пројекцијама, показали да подржавају садржаје који доприносе већем повезивању народа Републике Српске и Србије.

Деурић је истакао да је филмским пројекцијама присуствовао велики број грађана без обзира што је већина од наведених филмова и раније била на репертоару Дома омладине, наглашавајући да ће сваки пут, када се буду ове и дуге манифестације организовале, Зворник бити један од поносних домаћина.

Ова традиционална манифестација одржана је под покровитељством Министарства културе Србије.