latinica  ћирилица
16/10/2024 |  22:10 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Црнадак: Додик да упозна посланике о томе ко му је и гдје нудио централизацију

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак рекао је да ће сутра тражити од Колегијума НСРС да једногласно упуте позив предсједнику Српске Милораду Додику да дође на сљедећу сједницу и упозна народне посланике о томе ко му је, гдје и када нудио да пристане на централизацију БиХ и дјелује на штету Републике Српске, како би био ослобођен.
Игор Црнадак - Фото: Уступљена фотографија
Игор ЦрнадакФото: Уступљена фотографија

Црнадак је рекао да су шокантне данашње тврдње Додика да му је нуђено да пристане на централизацију БиХ у замјену за ослобађајућу пресуду на Суду БиХ.

- Ако буде потребно, можемо имати и сједницу затворену за јавност, али је важно да народни посланици добију пуну информацију о томе ко је покушао на силу да мијења Дејтонски споразум и редукује уставне позиције Републике Српске - рекао је Црнадак.

Он је истакао да су "ентитетско гласање, механизам виталног националног интереса, принцип паритета, консензус у Предсједништву БиХ, као и сви други дејтонски механизми заштите недодирљиви и да их морамо заједно бранити ако су нападнути".

- Очекујем да ће сутра овај став подржати и све друге парламентарне партије из Републике Српске и да ћемо заједнички заузети чврст и непоколебљив став према онима који, евентуално,  покушавају да злоупотријебе један судски процес како би угрозили Републику Српску, њене надлежности и уставноправни положај - рекао је Црнадак.