latinica  ћирилица
16/10/2024 |  21:51 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

"Буџет стабилан, Српска редовно исплаћује све обавезе" (ВИДЕО)

Република Српска уредно и редовно исплаћује своје обавезе, све друго што можете чути из ФБиХ и Сарајева је политички спин, рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић, гостујући у емисији Телеринг.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Могли смо да чујемо уназад неколико година, да понављају из Сарајева и Федерације БиХ да је Српска финансијски нестабилна. Разумијем тај политички спин, ако припадате неком "противнику", не можете да хвалите ону другу страну. Ја се радујем када се у другом ентитету уради нешто добро - рекао је Вишковић.

Он је истакао да Влада Српске све буџетске обавезе исплаћује редовно.

- У текућем мјесецу, до 10. исплаћујемо пензије за претходни мјесец. Борачка, социјална давања и остала исплаћујемо до 15. у мјесецу. А у међувремену плаћамо разне грантове, али то су календарски посложене ствари - пензије, социјална давања - каже Вишковић.

Он наводи да се у медијима појавила информација о дужницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, које дугују за ПДВ, а гдје су међу првих 10 највећих дужника компаније из ФБиХ.

Вишковић је рекао да је на састанку са представницима Међународног монетарног фонда, који је одржан у Влади Републике Српске, направљен коректан извјештај, у којем су се, каже, више него похвално изразили о стању у Српској.

- Похвалили су наше пословање и поред свих притисака, санкција, а и прећутно санкционисање Владе Српске. У таквим околностима економија Српске није, како то неко воли рећи, пропала и девастирана, као ни буџет - додаје он.

Вишковић је рекао да ће Влада у новембру предложити ребаланс буџета за ову годину, док ће буџет и економска политика за 2025. бити урађени у првом дијелу децембра.

- Буџет и економску политику за 2025. годину урадићемо у првом дијелу децембра како би до краја године предложени буџет прошао све фазе и ступио на снагу 1. јануара - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да претпоставља да би сједница Народне скупштине требало да буде одржана око 27. октобра.

Када је ријеч о катастрофалним поплава и клизиштима које су задесиле ФБиХ, Вишковић је рекао да је исти дан упутио поруку премијеру ФБиХ Нермину Никшићу да може да рачуна на помоћ из Републике Српске.

- Понудили смо и услуге Хеликоптерског сервиса Републике Српске, у смислу евакуације, јер нисмо имали информације о стању на терену - додаје он.

Вишковић је истакао да је српски народ у свим несрећама увијек солидаран.

- Када су у питању те катастрофалне несреће, кроз вијекове смо увијек били солидарни. То је сасвим нормално размишљање, тада се разлике не праве, ту се политика не мијеша - нагласио је Вишковић.