latinica  ћирилица
16/10/2024 |  21:35 ⇒ 22:59 | Аутор: РТРС

Вишковић: Уколико осуде предсједника, Српска ће бити натјерана на изнуђене одговоре (ВИДЕО)

Монтирани политички процес предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу пред Судом БиХ нема никакве везе са правом и правдом, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић у емисији Телеринг.
Радован Вишковић - Фото: Уступљена фотографија
Радован ВишковићФото: Уступљена фотографија

Вишковић је поручио да је предсједник Српске само извршавао своје дужности и обавезе, за шта га је народ и изабрао.

Он је истакао да ће у случају пресуде против предсједника, Република Српска бити натјерана на изнуђене одговоре.

- Не мислим на сукобе, ми ћемо се искључиво политички и правним механизмом борити, правним у Републици Српској. Одговорно тврдим да право станује у Српској, наши закони се, за разлику од неких других институција, примјењују. Овом фарсом се наноси огромна штета БиХ, као и свим њеним народима, а ја вјерујем да ће се то једног дана и показати, само што се плашим да та правна реакција не буде у Сарајеву схваћена касно - каже Вишковић.

Он истиче да је немогуће да у једном оваквом процесу, а у земљи са три конститутивна народа, имате тужиоца, судију за претходни поступак и првог судију из реда једног народа - Бошњака.

- Након повлачења једног судије, исти тај суд додјељује њему нове предмете. То се не може објаснити здравом разуму. Онда нам долази Сена Узуновић. Била је високи званичник војске ФБиХ, то је чињеница, била је са својим народом, то јој не спорим. Има нешто што јој замјерам, као припадник српског народа, а то је да за злочине у Коњицу, је она донијела ослобађајућу пресуду. Хашки суд је преузо тај предмет и све које је она ослободила, он је осудио. Ту на неки начин видимо да она није подобна да суди предсједнику Српске. Ако уважавамо наш Устав, онда у најмању руку, у самом процесу против предсједника Републике, требало би да буду укључени и представници друга два народа - наводи Вишковић.

Премијер Српске каже да су стручњаци рекли да је пресуда Додику већ написана, а све с циљем његовог уклањања с политичке сцене.

- Зашто се није уважио позив свих свједока? Некоме се жури да изрекне све ствари, за које ми из Српске кажемо да су политички монтиране и чији је циљ да се Милорад Додик уклони са политичке сцене - каже он.

Говорећи о томе како је Кристијан Шмит од најпожељнијег странца за бошњачке политичаре постао непожељна особа у ФБиХ, Вишковић је рекао да се у Сарајеву тренутно дешава оно на шта су ликовали када се дешавало Републици Српској и српском народу, али да Српска неће ликовати.

Вишковић каже да у Сарајеву нису хтјели да послушају Републику Српску када је у питању Шмит.

- Све што смо ми говорили је било за корист свих. Знао сам да ће доћи дан када ће Бошњаци престати да аплаудирају Шмиту, али ме то не чини срећним. Одређене одлуке Кристијана Шмита престале су да се свиђају политичком Сарајеву, али и његовим грађанима. Није могуће и реално да вам дође неко са стране и намеће своје законе. Морамо рећи политичком Сарајеву да будућност ове земље лежи у рукама Српске. Странци немају право да уређују ову земљу, само нам стварају проблеме - каже Вишковић.

Премијер Српске каже да су сарајевски медији рециклирали оно што се из Српске говори посљедње три године, а то је да Шмит нема легитимитет и легалитет.

- Немамо ништа против Шмита, не занима нас шта је био и радио раније. Када смо износили да је он нелегалан, из Сарајева су стизала само одобрења и аплаузи за Шмита. Сада имамо примјер да у уџбеницима не треба да се налазе, како је он то рекао "ратни злочинци". У Сарајеву су кренули напади при помену Алије Из6етбеговића, а заборављају да је Карла дел Понте, одмах након смрти Изетбеговића, изашла да каже да је оптужница против њега била спремна - додаје Вишковић.

Када је ријеч о најављеним протестима Бошњака испред ОХР-а, Вишковић додаје да су њима протести дозвољени, а када су се грађани Српске бунили, те хтјели да организују те исте протесте, њима то није дозвољено.

- Да ли је то нека представа за јавност, не знам - рекао је он.

Каже да на бази свих чињеница и у овај сценарио треба да се сумња.

- На једној страни имамо организовано политичко суђење, које нема везе са правом. Незамисливо је да неко одговара за дјело, које је дјелокруг његовог рада и посла. Предсједник Републике Српске Милорад Додик, да није потписао Закон који је усвојила Народна скупштина Српске, био би позван на одговорност. Што значи да је крив ако нешто уради, али и ако не уради. Не можете некога, како год се звао, довести у позицију да носи кривицу и за један и други потез, онда му не остављате никакав избор, а то је у право недопустиво - додаје Вишковић.

Премијер Српске је рекао да нема повјерења у Суд и Тужилаштво БиХ.

- Можда је ово представа за јавност, како би лакше омогућили Суду БиХ да лакше донесе пресуду предсједнику Српске. Зашто ако сте против Кристијана Шмита, не подигнете глас и против, ја бих је назвао, "неправне" фарсе - наводи он.