latinica  ћирилица
16/10/2024 |  21:13 ⇒ 21:22 | Аутор: Агенције

Руте: НАТО брине ситуација у БиХ и пријетње сецесијом

Генерални секретар НАТО Марк Руте рекао је да је Алијанса забринута због ситуације у БиХ и пријетњи сецесијом у тој земљи.
Марк Руте (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN, илустрација) -
Марк Руте (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN, илустрација)

Руте је рекао, на конференцији за новинаре уочи састанка министара одбране Алијансе, који сутра почиње у сједишту НАТО, да је НАТО забринут због дјеловања Русије у региону, као и хибридних и сајбер пријетњи које она представља.

Он тврди да Русија тражи да поткопа демократију у региону, а посебно је похвалио улогу КФОР-а на Косову и Метохији, за који је рекао да је успио да двије деценије одржи мир и стабилност за све заједнице које тамо живе.

Руте тврди да Русија жели да искористи рањивости које постоје у региону кроз дезинформације и друге хибридне пријетње, као и да жели да онемогући дијалог Београда и Приштине да дођу до неке врсте дискусије, те да НАТО не треба да буде наиван кад је у питању дјеловање те земље.

- Не треба да смо наивни, сви можемо да видимо како Русија жели да поткопа темеље демократије. Чињеница је да су сајбер пријетње и друге хибридне пријетње видљиве. Они користе те алате да појачају подјеле - рекао је Руте.

Нагласио је да НАТО мора да остане "смирен и фокусиран" и похвалио је резултате недавно завршеног самита Берлинског процеса у Берлину, којим је предсједавао њемачки канцелар Олаф Шолц.