latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:29 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Шмит пао у немилост Сарајева (ВИДЕО)

Како је Кристијан Шмит од најпожељнијег странца за бошњачке политичаре постао персона нон грата у Сарајеву?
Кристијан Шмит - Фото: Уступљена фотографија
Кристијан ШмитФото: Уступљена фотографија

Прво су непријатно били изненађени његовом најавом да ће у Стразбуру свједочити у случају "Ковачевић", а онда помињањем имена Алије Изетбеговића у негативном контексту.

Бивша шефица бх. дипломатије Бисера Турковић чак тражи и реаговање Савјета за спровођење мира.

За сутра је најављен и протест испред сједишта ОХР-а на који су позване пробосанске снаге.

Предсједник Републике Милорад Додик каже да би и сам дошао би на протест да га организују и позивају просрпске снаге.

Државни непријатељ број један - Кристијан Шмит. Омиљени странац политичког Сарајева преко ноћи је напрасно постао персона нон грата. Док је готово три године дјеловао против Републике Српске, а српски званичници указивали да тиме ради и против БиХ, политичко Сарајево је ликовало. Када је у једном телевизијском наступу у негативном контексту поменуо Алију Изетбеговића, ставови свих првака бошњачке политике су се промијенили.

Данас жучно реагује и син Бакир, питајући Шмита како његов отац може бити изједначен са српским генералом, који је, како каже, чинио злочине, а Алија заустављао насиље. Не прича Бакир о томе како је Алија жртвовао мир и како је под притиском Запада повукао потпис са Кутиљеровог плана 1992. и тако зарад унитарне БиХ, многе животе одвео у смрт, што је лично потврдио и сам Жозе Кутиљеро свједочећи пред Хашким трибуналом.

- Они желе да своје ратне злочинце прогласе херојим,а не само за свој народ него за све народе. Алија Изетбеговић је човјек који је рекао да ће жртвовати мир за наводно независност БиХ и видјели смо куда је то одвело. Када ми кажемо да нећемо жртвовати мир за независност Републике Српске нама уводе санкције - каже Додик.

Глас против Шмита дигли су сви у Сарајеву. И лијеви и десни и зелени и црвени. Па и интелектуална елита Бошњака, укључујући и оне из Круга 99 који ће испред ОХР-а одржати протест.

- У том свему, сада оргријање са Шмитом, ја им само желим добро. Да нису најавили то окупљање у четвртак, сутра, као окупљање пробосанских снага, вјероватно бих и ја био на том скупу. Али пошто су рекли да су то пробосанске снаге, ето нећу ићи. Али то све говори колико су они спремни да прихвате туђина за владара ако ради нешто лоше за нас Србе - рекао је Додик.

Занимљиво да је политичком Сарајеву засметало и то што ће Шмит да свједочи пред судом у Стразбуру у случају "Ковачевић". Сам Славен Ковачевић, иначе савјетник Жељка Комшића, а који се изјашњава као припадник из реда "осталих", завапио је да Шмит није тумач Устава БиХ. Када је на то упозоравала Република Српска, исти ти који данас кукају правили су се глуви.

- Да Бошњаци имају имало карактера они би се удружили са нама и дефинитивно бисмо тог туристу испратили јер он ништа добро није учинио за БиХ, нити за један ентитет, како за Републику Српску тако и Федерацију - рекла је Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Да ли је разлог Шмитовог "шамара реалности" политичком Сарајеву покушај да купи симпатије код српског народа и Републике Српске или једноставно начин да опет буде у фокусу пажње, и на неки начин оправда мјесечну плату од 25.000 евра?

- Мислим да Шмит само покушава да опстане у једној компликованој земљи. С друге стране, јавност у Сарајеву се понаша поприлично незрело и они мијењају свој став од ситуације до ситуације, а ту нема никаквих принципа нити има принципијелног одбоја према високом представнику као институцији - рекао је политиколог Војислав Савић.

Срби добро памте ко је био Алија Изетбеговић, памте и злочине муџахедина које је управо Алија довео да се боре под заставом тзв. Армије БиХ. У завршници је била и Хашка оптужница - али се изгледа чекало да Изетбеговићу и Туђману откуца биолошки сат.