latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:22 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Никад већа подршка: Суђење фарса и политички монтиран процес (ВИДЕО)

Пред Судом БиХ никад већа подршка предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу. Бројни грађани, представници политичког и јавног живота Српске још једном су јасно указали - ово суђење је фарса и политички монтиран процес.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

"Сви смо ми Република Српска", "Ово је монтиран политички процес", "Народ стоји уз свог предсједника" - само су неки од транспарената којима су грађани пристигли из свих крајева Републике Српске - од Требиња до Новог Града, још једном послали јасну поруку.

Уз грађане су и данас били представници општинских, градских власти, министри, посланици...

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш рекао је да је судски процес против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника класичан притисак на функцију предсједника и на Републику Српску.

Он је истакао да је чињеница да неки у БиХ нису за договор, те да очекују силом наметнута рјешења са стране, што, како је навео, није добро.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао да је сигуран да ће процес против Додика и Лукића бити веома брзо окончан ослобађајућом пресудом, те да ће након тога услиједити лустрација Суда БиХ.

Све је инструисано политиком међународне заједнице која покушава да дисциплинује домаће политичаре, истиче министар спољне тргоине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и додаје да би једина праведна одлука била да се овај процес прекине.

- Због чега је Додик пред судом? Суд БиХ и Тужилаштво потврђују чињеницу да бране странце у БиХ, бране нелегитимног Шмита и бране /америчког амбасадора Мајкла/ Марфија који је овдје узурпатор, то потврђује, рекао бих, нашу тезу да је ово политички монтиран процес - рекао је Кошарац.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић каже да се поставља питање сврсисходности провођења избора уколико исход поступка буде онакав какав прижељкују Бошњаци или страни фактор.

Што се грбаво роди, то вријеме не исправи - тако се ни овај процес не може исправити нити привести крају на законит начин, јасно је порука предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић. Они који су почели процес, каже, кренули су са погрешним претпоставкама.

- Прво да ће Додик под притиском пристати на неку врсту преговора на штету Републике Српске, уставног поретка, институција и имовине и да ће се ту процес завршити на тај начин једном политичком уцјеном. У то су били толико сигурни да су им правни акти у подизању оптужнице били толико климави да их сада покушавају сакрити увођењем вербалног деликта - каже Стевандић.

Суђење је, истичу окупљени, показало институционално и никад веће јединство народа и све јачу подршку пред Судом БиХ, ма колико тамо казни за паркирање исписали и аутомобила оштрим предметима ишарали.

Прему свему судећи, помно се прати и рад медија, па се тако данас у име ЕУФОР-а распитивало и које су то новинарске екипе присутне испред Суда.