latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:13 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Ко ће чинити већину у бањалучкој Скупштини? (ВИДЕО)

Све странке, након избора, хвале се изборним резултатом. Према прелиминарним подацима ЦИК-а, у највећем плусу је СНСД. Резултате су сумирали данас у ДЕМОС-у. Кажу да имају више одборника у локалним парламентима, али о постизборним коалицијама још нису одлучивали. Најнеизвјесније коалције су оне за бањалучку Скупштину.
Скупштина града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина града БањалукаФото: РТРС

Ко су добитници, а ко губитници локалних избора. Прелиминарни подаци ЦИК-а говоре да јача одборнички састав СНСД-а у локалним скупштинама. У плусу је и Социјалистичка партија. ДНС губи. ПДП је изгледа радио само у Бањалуци. Силазном путањом клизи и СДС.

Сада слиједи формирање скупштина, али ће најзанимљивије бити у Бањалуци гдје је, највише, 11 мандата освојио СНСД.

Иако имају више од ПДП-ових седам, кажу, немају ништа против да Драшко Станивуковић прави скупштинску већину и напокон преузме одговорност за стање у највећем граду Српске.

За кога ће се опредјелити СНСД-ови колаициони партнери на републичком нивоу, тек ћемо гледати.

- Коалициони партнери су слободни да раде шта мисле да треба да раде као што су радили послије избора. Нама је јасно да је значајан број њих гласао против нашег кандидата. То је био наш избор прије самих избора, ми смо рекли да су они слободни. Они су одабрали такву политику - рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

У СНСД-у су израчунали да број гласова које је добио Никола Шобот одговара збиру гласова СНСД-а и СПС-а, јединог коалиционог партнера који је, кажу, отворено подржао Шобота.

Тога ће се, каже, Горан Селак, СПС придржавати и у бањалучкој Скупштини.

Да коалиција са републичког, треба да настави сарадњу и на нивоу Бањалуке, кажу и социјалисти Петра Ђокића.

- Актуелна коалиција је најдуговјечнија коалиција и мислим да ће у том правцу и наставити да дјелује. Ми смо, испред СП-а подржали Николу Шобота, који је био и наш кандидат за градоначелника, присуствовао је нашим скуповима и сигуран сам да су у његовим гласовима и гласови наше партије - навео је Петар Јокановић, предсједник Градског одбора Социјалистичке партије Бањањалука. 

У ДЕМОС-у кажу да у формирању скупштинске већине, нема потребе за експериментисањем.

Тврде да ниједног од кандидата за градоначелника Бањалуке нису подржали, јер о томе није ни било предизборног договора.

- Нисмо никога као што знате, нити нас је ико звао да подржавамо некога. Сматрам да у Бањалуци је зрела ситуација да скупштинску већину комотно има ова политичка групација која чини власт на нивоу Српске и да би то била једна стабилна већина. Све друго би било експериментисање - казао је Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић у кратком телефонском разговору каже да ће ова странка покушати да направи коалицију у Бањалуци са коалиционим партнерима са републичког нивоа.

Извјесно је да ће одборници Народног фронта и Независног покрета Игора Радојчића дјеловати самостално.

Из Листе за правду и ред Небојше Вукановића подршке неће бити ни Драшку Станивуковићу, ни СНСД-у.

Увјерен је да његов одборник неће у политичку трговину.

- Ми ћемо стати, као и до сада, врло принципијелно. И дјеловаћемо опозиционо, и у складу са оном пјесмом, да нећемо ни на једну страну. Нити књазу, нити капетану - рекао је Вукановић.

Тежак посао пред Драшком Станивуковићем. Како обезбједити скупштинску већину? Рјешења још нема.

Зато су, ваљда, и опрезни у одговору на питање с ким ће формирати скупштинску већину.

Како рекоше, о томе ће кад ЦИК објави коначне резултате. Датум је 5. новембар.