latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:03 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Узуновићева наставила са агресивним приступом; Наредно рочиште 30. октобра (ВИДЕО)

Одржано је још једно рочиште у маратонском процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, оптужених за непоштовање одлука Кристијана Шмита.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Након рочишта, предсједник Српске објелоданио је да му је нуђена ослобађајућа пресуда пристане ли на уступке на штету Републике Српске, што је одбио.

У наставку суђења одбрана Лукића извела је доказе. Адвокат Миљкан Пуцара каже да су негирали све наводе из оптужнице против Лукића и показали апсурд да Амбасада Њемачке, а не УН, издају вербалну ноту, којом потврђују дипломатски статус Кристијана Шмита.

Сена Узновић наставила је са агресивним приступом започетим на прошлом рочишту. Упозорила је предсједника Српске да не поштује Суд јер наводно није хтио да устане, а његове правне савјетнике да у медијским иступима не коментаришу одлуке Суда. Није крила задовољство што је и даље поступајући судија у процесу против предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника.

- С обзиром да мене видите у судници, онда је јасно да је рјешењем кривичног вијећа, одбачен као недопуштен првоптуженог за моје изузеће - рекла је Узуновићева.

Додик је рекао да су никада већа подршка и стотине присутних испред Суда утицали на судију да скрати данашње рочиште, из страха од масе. Први пут јавно је објелоданио непристојну понуду, не прецизирајући од кога - обустављање судског потупка или ослобађајућа пресуда за "државну имовину", централизацију БиХ.

- Ја ћу само рећи да је мени понуђено да прихватим за ослобађајућу пресуду разне ствари - од централизације БиХ, што сам ја наравно одбио и зато се убрзава овај процес. Да поновим, нуђено ми је да пристанем на неколико ствари, између осталог на имовину и ја сам то одбио - рекао је Додик.

Током данашњег рочишта одбрана другооптуженог изнијела је 36 докумената којима су доказивали невиност Милоша Лукића и да нико не може забранити Службеном гласнику да објави законе које донесе Народне скупштине. У доказни материјал одбране уврштена је и вербална нота Амбасаде Њемачке у којој се наводи да је Шмит високи представник, а таквог документа нема из УН.

- Амбасада нема овлаштења да одредио ко је високи представник, нема никакве одлуке нити прилога да је он изабран за високог представника. Извините, господин Шмит може само бити њемначки дипломата јер му је Амбасада Њемачке дала овлаштења, а не УН - истакао је Пуцар.

Лукић је рекао да се данас видјело из списа које је адвокат Пуцар уложио у доказе да се Шмит зове Ханс Кристијан Шмит, што га је, како је навео, подсјетило на Ханса Кристијана Андерсена, који је био велики прикупљач бајки. Додао је да се некада дешава да се људи у праву понашају као животиње, па доносе законе који немају везе са етиком, правдом, моралом.

Судија Сена Узуновић одбила је захтјев одбране првооптуженог да се убудуће поднесци и рјешења Суда достављају поштом. Комуникација на тој релацији могућа је искључиво факсом, иако је већ било техничких проблема слању па се Додикова одбрана тек јуче изјаснила о доказима Тужилаштва у реплици, првенствено о Анекс 10, који није вјеродостајан јер је скинут са сајта УН и није потписан.

- То је покушај да се у доказни поступак уврсти кореспонденција између Тужилаштва и запослених у "Канцеларији високог представника". У тим дописима искључује се било какво овлаштење Суда БиХ и негира право одбране да се уопште бави Анексом 10 Дејтонског споразума - рекао је Горан Бубић, бранилац предсједника Српске.

Нервоза због огромне подршке Додику и Лукићу испред Суда, притиснута очекивањима политичког Сарајева и дијела међународне заједнице да што прије осуди предсједника Српске ишчитава се и из ничим изазваног и објашњеног упозорења Узуновићеве Додиковим правним савјетницима пазе шта причају о овом предмету у медијима.

- Ми не можемо да причамо у судници, не можемо да се обраћамо судији, а не би смјели да се обраћамо и новинарама. Тако изгледа слобода говора - рекао је адвокат Горан Петронијевић.

Наредно рочиште је 30. октобра када се очекује да Тужилаштво изнесе доказе у реплици. Већ на сљедећем - 13. новембра, доказе би требало да изнесе одбрана предсједника Српске. Тек након тога слиједе завршне ријечи и изрицање пресуде.