latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:32 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Бугарска остаје отворена за подршку европском пут БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Бугарске Румен Радев у дводневној је посјети БиХ. Са члановима Предсједништва БиХ разговарао је о јачању економских и политичких веза двије земље.
Жељка Цвијановић и предсједник Бугарске - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић и предсједник БугарскеФото: СРНА

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић оцијенила је да су односи БиХ и Бугарске добри и пријатељски, али да је потребно садању на економском плану подићи на још већи ниво.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Радев је оцијенио да су безбједност и стабилност БиХ од стратешког је значаја за мир и просперитет цијелог региона. Похваливши кораке у области јачања одбрамбених способности БиХ, нагласио је и значај приступа европској породици.

- Бугарска остаје отворена за подршку и искуства ка ЕУ, како би тај пут био лаган - рекао је Радев.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Опредјељеност БиХ ка Европској унији није упитна, нагласила је Цвијановићева. Оно што је спорно, јесу различити унутрашњи ставови.

- И када је у питању НАТО, и предсједник Радев помињао је безбједносну димензију која је за сваког важна. Ми имамо одличну сарадњу с НАТО, али немамо исте ставове када је у питању чланство, мада то сада од нас нико није ни тражио, имамо програмске реформе које испуњавамо и то се јако добро креће - рекла је она.

Билатерална и мултилатерална сарадња између Бугарске и БиХ функционише годинама уназад. Намјера је, поред усвојених, ратификовати и нове споразуме.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић рекао је да је у фокусу разговора била економска сарадња двије земље, посебно у сектору туризма и економског повезивања људи, као и будуће потписивање низа билатералних споразума у области туризма, младих и спорта, заштити инвестиција, избјегавању двоструког опорезивања.

Реализацију договорене сарадње између БиХ и Бугарске, ипак, диктира договор унутар саме БиХ, а постизање тог циља је искључиво домаћа задаћа.