latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:13 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Каран: Русија један од највећих савезника и пријатеља Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је Руска Федерација један од највећих савезника и пријатеља Српске и захвалио за даље унапређење заједничке сарадње у области безбједности.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Са аспекта Министарства унутрашњих послова Републике Српске ми желимо да изразимо захвалност да смо данас у Москви, у великом и безбједном граду, и да сагледамо све могућности одржавања пуне безбједности једног оваквог вишемилионског града - рекао је Каран, који борави у Москви у посјети Главној управи МУП-а за руску пријестоницу.

Он је рекао да је ово важно за Републику Српску, која је мала у односу на Москву, али Српска спроводи исте процесе како би сви градови и Република Српска били безбједни.

Каран је подсјетио да МУП Републике Српске од 2015. године има потписан Меморандум о сарадњи са Главном управом МУП-а за град Москву.

Он је рекао да су констатовали да се међусобна сарадња, која је у посљедњих десет година била успјешна, одликовала бројним посјетама и размјеном искустава.

- Данас сматрам да у посебним и општим околностима, не само у околностима безбједности, можемо поново исказати наше пуно пријатељство, али и размијенити велики број искустава у МУП-у - истакао је Каран.

Каран је рекао да је имао прилику видјети велике могућности Руске Федерације у производњи опреме и наоружања.

Он је истакао да је са аспекта спречавања криминалитета Москва данас безбједан град, као и да је Српска безбједна за све грађане.

- Дошло је вријеме да унаприједимо Меморандум о сарадњи и да га подигнемо на много виши ниво, посматрајући снагу нашег пријатељства и кретања криминалитета - указао је Каран.

Каран је рекао да се стварају посебни простори за међусобну сарадњу када је ријеч о областима високотехнолошког криминалитета, поготово када је ријеч о злоупотреби и искориштавању дјеце у сексуалне сврхе и порнографију и било ког другог облика високотехнолошког криминалитета и интернет превара.

- Посебно је важан напредак Руске Федерације и града Москве у областима форензике, криминалистичких испитивања и вјештачења и ДНК анализа, те развој информатичких технологија са аспекта рјешавања саобраћајних незгода. Значајан је видео-надзор који је допринио да се драстично смањи стопа криминалитета у Москви и Српској - појаснио је Каран.

Он је рекао да Српска има сличне пројекте "Безбједног града", гдје заједно са локалним заједницама и грађанима омогућава безбједан живот, истичући да је ово помогло полицији да се смањи обим кривичних дјела и повећа откривеност тих дјела до 30 одсто.

Каран је рекао да постоји могућност сарадње у области посебних специјалистичких јединица полиције као што су службени коњи и пси, истичући да је борба против тероризма и екстремизма посебно питање којим се сви баве, као и размјена информација.

Досадашња сарадња МУП-а Републике Српске са Главном управом МУП-а за град Москву оцијењена је добром, те је треба интензивирати у виду обука, размјене искустава, праксе и опреме, закључено је данас на састанку у Москви.

Из МУП-а Српске раније данас је саопштено да су састанку присуствовали, осим Карана, директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, као и руководство Главне управе МУП-а за град Москву.