latinica  ћирилица
16/10/2024 |  18:11 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Дистрибутивна мрежа Еко топлана на издисају; На бројне дописе Град остао нијем (ВИДЕО)

Бањалучке Еко топлане још чекају на неопходну реконструкцију и ревитализацију топловодне мреже, која је у надлежности Града.
Еко топлане - Фото: РТРС
Еко топланеФото: РТРС

Иако је спроведена обимна студија, коју је финансирала европска банка за обнову и развој , овај пројекат још није у плану бањалучке градске администрације.

На бројне дописе, како наводе из Топлана, из Града су остали нијеми.

Бањалучке Еко топлане обезбиједиле су предуслове за почетак грејне сезоне. Иако је енергент спреман, као и сви производни елементи, дистрибутивна мрежа, према мишљењу струке, је на издисају.

- Мрежа која није одржавана 50 година, захтијева једну опсежну и обимну реконструкцију. Ми смо по отварању Еко топлана, заједно са ЕБРД-ом радили једну велику студију реконструкције дистрибутивне мреже која је презентована, то нажалост стоји - рекао је Драгиша Зеевић, члан Управног одбора ЕКО топлане.

Ревитализација дотрајале мреже надлежност је Града Бањалука. Нагомилане кварове и прекиде испоруке топлотне енергије, топлане су до сада санирале властитим средствима.

Из овог предузећа наводе да је свака реконструкција већ уништених цијеви привремени излаз, али не и трајно рјешење.

- Када би имали стабилну мрежу, не би имали велике губитке које сада имамо, топлинске и цурење огромне количине воде, а то би смањило трошкове пословања, што би у коначници могло да доведе до смањења наплате - каже Зечевић.

Континуирани теренски рад радника Еко топлана, осигурао је релативно стабилан доток топлотне енергије. Грађани се надају да ће наредну зимску сезону дочекати без страха од кварова и прекида гријања.

На више од 10 дописа, које су им упутиле Еко топлане, актуелна Градска администрација није одговорила. Није ни на наша питања.

Док је дистрибутивна мрежа на издисају, грађанима остаје да се још једном уздају у напоре и привремене фластере бањалучке Еко топлане.