latinica  ћирилица
16/10/2024 |  17:36 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Пошто СДС не смије, СНСД ће предложити закон о замјени страних судија (ВИДЕО)

Делегати СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ првом приликом ће у процедуру упутити закон који ће да регулише избор троје судија које је до сада бирао предсједник Европског суда за људска права, а који ће бити у потпуности у складу са Уставом БиХ, рекао је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Радован КовачевићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ковачевић је рекао да ће томе покушати да се ријеши овај витални проблем, без којег неће бити могуће рјешавати друга питања.

Он је подсјетио људе у Европској комисији и у Делегацији ЕУ да је рјешавање питања страних судија, односно њихове замјене домаћим судијама, један од 14 приоритета Европске комисије.

- Тако да тешко је да можемо правити некакве нове кораке на европском путу, тешко је да можемо испуњавати неке нове услове док не испунимо тај услов који нам је Европска комисија дала раније - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је Нешковић подвио реп по налогу америчке Амбасаде и Кристијана Шмита и покушао да повуче приједлог закона о измјени Закона о Уставном суду БиХ.

Ковачевић је рекао да то значи да у СДС-у немају ни снагу, ни капацитете, ни храбрости да се боре за оно што су витални интереси српског народа и Републике Српске.

- Још је срамније, бједније, безобразније за све то оптужити Републику Српску и њене институције. Прва ствар, тог закона не би било на дневном реду да га ми нисмо подржали. Друга ствар, тај закон смо написали ми и заједно са СДС-ом 2016. године упутили у парламентарну процедуру. Тако да тај Нешковићев и СДС-ов потез не заслужује апсолутно никакав коментар - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да је битно нагласити и то да је тај приједлог закона уврштен у дневни ред и на основу гласова колега из Клуба хрватског народа, односно на првом мјесту људи из ХДЗ-а.

Ковачевић је рекао да је након тога услиједила директна блокада од делегата из Клуба бошњачког народа који осам мјесеци нису дозвољавали рад Дома народа, односно нису дозвољавали рад Парламентарне скупштине БиХ.

Он је рекао да нико, ни из једне амбасаде, ни из Делегације ЕУ у БиХ на то није реаговао на било који начин.

Ковачевић је рекао да се да примјетити да је у БиХ услиједило неколико процеса и то одмах по окончању локалних избора у Српској и БиХ, односно оног тренутка када се видјело да су Милорад Додик и СНСД остварили убједљиву побједу на локалним изборима, да су постали најдоминантнија политичка снага у Републици Српској и БиХ.

- Можемо слободно рећи да се послије ових избора потврдило да је СНСД једина велика странка Републике Српске, а да су све остале странке у Републици Српској, укључујући СДС и ПДП, искључиво локалне или регионалне политичке странке које немају снагу и немају капацитет на нивоу цијеле Републике - истакао је Ковачевић.